Alegerile din SUA pentru Camera Reprezentantilor au polarizat atentia presei internationale. Sansele democratilor, acum in opozitie, de a castiga cele 15 locuri de care au nevoie pentru a obtine majoritatea in Camera Reprezentantilor par a se mari, pe fondul criticilor la adresa administratiei Bush in legatura cu gestionarea situatiei din Irak.

In preajma campaniei electorale din Statele Unite, tot mai multe obiectii sunt facute la adresa administratiei republicane a presedintelui Bush. Calul de bataie este conflictul din Irak, ceea ce ii face pe sustinatorii liderului democrat Al Gore sa spere la victorie, relateaza France-Presse.

Sondajele de opinie din ultima vreme anticipeaza un esec al republicanilor din cauza situatiei nemultumitoare din Irak.

Actuala conducere va fi nevoita sa-si schimbe strategia privind Irakul, fiind de-acum evident ca nu are nici o sansa de a-si atinge obiectivul declarat, acela de a construi o democratie stabila in aceasta tara, scrie cotidianul Washington Post, citand o serie de inalti responsabili din Partidul Republican.

Potrivit AFP, membrii Partidului Democrat considera ca o posibila reusita in alegerile Congresului american ar fi o trambulina pentru urmatoarele campanii electorale. Victoria i-ar ajuta semnificativ pentru finantarea alegerilor prezidentiale din 2008.

Congresul american, care va fi reinnoit partial la 7 noiembrie, este dominat de Partidul Republican al presedintelui George W. Bush. Republicanii detin 230 locuri din cele 435, in timp ce democratii ocupa doar 201.

In Camera superioara, unde, in urma alegerilor vor fi innoite doar 33 de locuri, republicanii ocupa 55 dintre cele 100 de fotolii senatoriale. Pentru a obtine majoritatea in ambele Camere, Partidul Democrat ar trebui sa castige cel putin 15 locuri in camera Reprezentantilor si minimum 6 in Senat.