Eu sunt convinsa ca Varujan Vosganian, desi nu a citit Tratatul constitutional european, nu a lucrat niciodata ca expert pentru vreo structura europeana si nu a rasfoit biblia sotilor Wallace despre politici europene, se simtea perfect competent pentru pozitia de comisar european.

La fel de competenta se simte si Renate Weber pentru cea de judecator european, desi nu a facut vreo facultate de drept european undeva in Europa si nu a fost judecator o zi in viata.

Candidatii care se vor inghesui pe cele cincisprezece posturi de la Comitetul Regiunilor (o structura consultativa unde iei banii de pomana), ca si cei care vaneaza unul dintre cele cincisprezece posturi de varf din Comisia Economico-Sociala cred si ei ca or sa se descurce, desi cea mai mare parte din ei, ca si cititorii acestor randuri, nu auzisera pana mai ieri nimic de respectiva institutie si

nici nu au functionat in viata macar pe un post minor ca birocrati intr-o limba europeana in sectorul public sau privat.

La fel, teologii de varf din Romania, ca Teodor Baconsky, sunt competenti sa se ocupe azi de Marea Neagra la MAE, maine de problemele politicii interne la Presedintie, iar Teodor Atanasiu isi exercita competenta de la aparare la fisc in mod neingradit.

Ca atare, mi se pare natural sa-l dam afara si chiar sa-l arestam pe baiatul de la AVAS fiindca are o diploma de la London School of Economics, deci e singurul a carui competenta se bucura de oarecare recunoastere europeana.

Si daca vreun observator superficial se lasa pacalit de marea mahala care se desfasoara in aceste zile si crede ca problema noastra este ca suntem o societate competitiva in care prea multi candidati calificati vor sa acceseze prea putine locuri europene, dati-mi voie sa va spun ca e invers. Avem prea multe locuri pentru calificarea noastra.

Competenta balcanica si cea europeana sunt foarte diferite, sau am avea si noi, ca orice tara respectabila, inclusiv Bulgaria, oameni la varful Bancii Mondiale, BERD, FMI, sector privat european pe care sa-i chemam in ajutor. Dar nu avem. Competentele si gloriile noastre in politici publice sunt in general strict locale.

Te-ai fi asteptat la o competitie in partea de sus a scalei pentru pozitia de comisar european, intre oamenii care ne fac faima in Europa. Dar lucrul e imposibil, pentru ca noi nu avem oameni politici care sa fie si independent de politica personalitati europene, cum au avut tarile baltice.

A alege doar dintre oamenii politici este deja constrangator la noi, pentru ca putini din oamenii nostri politici sunt europeni.

Cati oameni politici din Romania au citit tratatul constitutional, de exemplu? Cati l-au citit pe Robert Schuman sau pe Jean Monnet, macar la nivelul de reader de colegiu? Cati au citit o istorie a Comunitatii Europene?

Cine stie ce publica Jacques Delors, sau Chris Patten, sau Patrick Lamy, sau Robert Cooper, si nu merg mai departe pentru ca ajungem sa ne intrebam dar cine stie cine sunt alde Cooper, Milward, Cameron si compania? Cati isi incep ziua cu Euronews in loc de Mircea Badea? Cati citesc Economist sau Financial Times regulat?

Cand e ultima oara cand au cinat informal cu un oficial sau cu un ziarist din orice tara europeana, fara translator si intermedierea unei ambasade? Care este cel mai bun loc de sushi din Bruxelles? In ce muzeu bruxellois se gasesc Anotimpurile lui Bruegel? Toate?

Eh, sa zicem ca nu e vina lor ca nu cunosc Europa. Ceausescu e de vina. Hai sa vedem, poate ii cunoaste Europa pe ei, in fond asta conteaza, ni s-a spus ca trebuie sa avem un candidat de profil european.

Facem un exercitiu simplu, cautam pe Google cativa posibili comisari cu numele intreg si preferintele setate pe limbile europene principale (engleza, franceza, italiana, germana, spaniola, fara romana neaosa, ca nu vrem citate din Atac), descoperim ca dl Orban are 642 de citari in aceste limbi. Anca Boagiu are 13.200, iar Monica Macovei - 23.200.

Daca vreti sa vedeti pentru referinta cateva alte nume, Gica Hagi are 50.700 de citari in limbile de mai sus, iar Mircea Cartarescu - 16.800.

Bineinteles, nu conteaza numai cate citate ai. Mai conteaza si ce scrie in ele. Dar ce e sigur este ca daca nu esti citat pe nicaieri, iar despre tine nu scrie absolut nimic, esti un ilustru necunoscut european, nu ai fost in conferinte si comisii, nu cunosti pe nimeni si nimeni nu te cunoaste etc.

Nu face nimic daca poti sa treci de interviu! Dar nici asta nu e prea simplu, Varujan nu a trecut, desi aici la noi e sigur printre baietii cei mai destepti si cititi.

Noi oricum consideram din start concursurile trucate si interviurile aranjate, asa ca nu ma mira un titlu de pe euroactiv.ro care e afisat de vreo luna: "De ce se pica pe capete la consursurile pentru posturi europene?".

Ma rog lui Dumnezeu ca dl Orban sa se tina tare cand va fi bombardat cu intrebari in engleza in Parlamentul European si cred ca procedura corecta ar fi fost sa ne intrebam cine va face fata acolo si dupa aceea sa vedem in ce partid il inscriem ca sa il putem numi.

Dragi colegi romani, oameni politici, sindicalisti, oengisti etc., oare chiar v-ati lasat pacaliti de fictiunea ca intram pe merit in Europa? Nu vedeti in fiecare zi ca nu ai de unde sa angajezi un om de competenta medie in Romania, daramite unul de performanta? Chiar vreti sa o tinem asa la nesfarsit?

Hai sa numim pe cine putem fara sa ne facem de ras si dupa aceea sa o luam de la zero in a ne recruta si construi competente de nivel european. Avem timp, ca o sa fim in Europa sute de ani, si trag nadejde ca nu intotdeauna asa de penibili ca astazi.