Imigrantii romani si bulgari vor avea acces liber pe piata muncii din Spania la doi ani dupa aderarea celor doua tari la UE, a declarat, marti, ministrul Afacerilor Externe, Miguel Angel Moratinos, informeaza Reuters. Ministrul a subliniat ca Spania a adoptat masuri similare in cazul statelor care au aderat la UE in mai 2004.

"Spania a avut o politica foarte clara. Pentru primele zece state membre am impus o perioada de restrictii de doi ani, iar apoi, intr-un mod natural si normal, am eliminat aceste obstacole pentru a permita libera circulatie a persoanelor", a spus Moratinos.

"Vom face la fel in cazul celor doua noi state membre", a explicat el, reamintind ca Spania a incheiat deja o serie de acorduri bilaterale cu Romania.

In prezent, aproximativ 400.000 de romani muncesc legal in Spania, care este principala destinatie europeana a imigrantilor. Cu tot afluxul de imigranti, somajul in Spania a atins cel mai scazut nivel din ultimele doua decenii.

Saptamana trecuta, Marea Britanie a limitat accesul muncitorilor necalificati din Romania si Bulgaria la industria agroalimentara. Cei calificati vor ocupa doar locuri de munca pe care rezidentii nu le solicita.

Este de asteptat ca si alte state UE sa impuna acelasi gen de restrictii, desi Slovacia a anuntat ca va practica politica usilor deschise.