Dupa aceste declaratii, Eckstein nu are decit sa fie dat afara din UDMR sau UDMR sa-si ia seama in privinta deraierilor pesediste din ultima vreme. Peter Eckstein este senator UDMR. E presedintele Comisiei juridice a Senatului.

Senatul fluiera a paguba. Coalitia, ioc.

Reporter: Ce mai faceti?

Peter Eckstein: Bine.

Rep.: Nu se mai aude de dumneavoastra ca pe vremuri. V-ati facut mamut.

P.E.: Da. Mamut al Senatului. Da, si sint putin si frustrat. Multa vreme am crezut ca am un rost al meu, aici, in Senat si acum, cel putin acum, Senatul functioneaza la randament minim si nu prea vad ca contributia mea ar fi una prea importanta in acest angrenaj.

Rep.: De unde vine randamentul minim?

P.E.: Majoritatea la Senat e foarte subtire, cu lupte intestine si fratricide intre membrii Coalitiei, iar nici pe voturile Aliantei sau Coalitiei nu poti fi sigur. E practic un chin sa asiguri cvorumul de lucru, darmite sa treci o lege organica. |n mod vadit si clar, sintem la cheremul Opozitiei. Daca Opozitia vrea sa treaca ceva, trece, daca nu, acolo moare.

Rep.: Unde este Coalitia?

P.E.: Exista absenti... Am vorbit de elefanti si sistemul nostru de participare, de vot, e unul din vremea Evului Mediu, colegii din Camera s-au organizat mult mai bine. |n Senat, tot timpul trebuie sa fie cvorum, in zi de sedinta, indiferent daca votam cipurile vacilor sau legile privind siguranta nationala.

Mai mult, Senatul e rezerva de cadre si pentru Parlamentul European, sintem rezerva de cadre si pentru Guvern, ca atare, foarte rar reusim sa fim, din 72, citi formam Coalitia, 69 prezenti.

Rep.: Sinteti fraierul care vine des.

P.E.: Ha-ha-ha, pai, asta e problema. HHHHaaaaa-HHHHaaaaa.

Rep.: Daca aveati un europarlamentarism...

P.E.: Ar fi fost mult mai suportabila viata, de acord.

UDMR duce o politica gresita in privinta ANI

Rep.: UDMR-ul e romånesc. S-a dat cu PSD-ul.

P.E.: Cu PSD-ul ne-am dat in impotrivirea la reforma in Justitie.

Rep.: De ce?

P.E.: De ce? Aceasta opozitie este cvasigenerala in grupurile parlamentare UDMR. Stiu eu, sint trei-patru disidenti care nu sintem de acord cu linia politica dusa de UDMR.

Rep.: Sa-mi fie iertat, dar eu chiar nu prea inteleg, din ultimele luni de baltire udemerista, care e politica?

P.E.: UDMR foloseste un limbaj care se bazeaza pe respectarea drepturilor omului, daca nu ati observat. Acest limbaj e sustinut de parlamentari in care eu am deplina incredere si care nu ar necesita nici un motiv de impotrivire.

|nsa, considerind ca e un flagel coruptia, ca lupta impotriva ei a fost doar mimata in ultimii 15-16 ani, inaintea ministrului Macovei, eu cred ca adoptarea unei legislatii mai dure, mai severe, e motivata. Hei, majoritatea colegilor mei, „mai mari iubitori ai drepturilor omului“ decit mine, sint de alta parere si s-a vazut aceasta parere si in vot.

Sint pus intr-o situatie delicata, fiindca exista o disciplina in interiorul formatiunii politice UDMR.

Rep.: Sinteti pentru proiectul ANI al Guvernului?

P.E.: Da.

Rep.: Si pozitia delicata vine din comanda interna a UDMR de a vota impotriva.

P.E.: Da, eu sustin ANI cu argumente si convingere.

Rep.: Membrii UDMR din Camera au facut ANI franjuri, in numele UDMR.

P.E.: Recunosc ca fac o figura minoritara in UDMR. Sint convins ca UDMR duce o politica gresita in privinta legilor anticoruptie. Pe fata le sustinem, dar urmarim, ori de cite ori e posibil, sa le golim de continut.

Rep.: De ce se intimpla asta? Udemeristii sint mai romåni decit pesedistii...

P.E.: Stiu eu, nu cred ca termenul romån ar fi denigrator.

Rep.: Nu, dar au ciuntit cu multa rivna ANI.

P.E.: Nu cred ca chestia asta e un obicei specific romånesc. Noi avem discutii si in grup. Culmea este ca a fost o sedinta de partid comunist, cu infierarea deviationistilor. Eu nu sint de acord cu politica adoptata de partidul tuturor ungurilor din Ardeal.

Rep.: Capetele udemeriste, Marko si Frunda, de partea cui sint? Ei conteaza.

P.E.: Eu zic ca si restul conteaza.

UDMR: Interese, relatii proaste cu Macovei, misoginism

Rep.: Ei de partea cui sint?

P.E.: Nu sint de partea proiectului ANI inaintat de Guvern. Sint pentru inmuierea reformei, intr-o societate care nu este, din punctul meu de vedere, onorabila. Si se voteaza la unison alaturi de PC, PSD, PRM. Astfel, s-a constituit treptat o coalitie anti-Macovei.

Rep.: De ce?

P.E.: Nu fac nimanui un proces de intentie. |mi respect colegii si nu-i suspectez ca au adoptat o pozitie pro causa ca sa-si ascunda niste interese. Cred ca sint mai multe motive aici. Nu exclud ca unul sau altul sa aiba interese ca aceasta lupta sa nu fie dura. Nu exclud ca relatiile personale dintre unii lideri UDMR si Monica Macovei sa fie proaste.

Cred ca toate acestea au un efect in luarea deciziei, dupa cum nu exclud nici faptul ca aversiunea fata de ministrul Justitiei sa vina dintr-un misoginism practicat in UDMR. Sa nu uitam, sintem singura formatiune politica din Parlament care nu are nici o femeie.

Rep.: Sinteti barbati frumosi.

P.E.: Frumosi sintem, barbati sintem pina la proba contrarie.

Rep.: UDMR se retrage de la guvernare?

P.E.: Nu, UDMR nu are interes sa se retraga de la guvernare. Sintem de-a binelea implicati in guvernare, nu ca-n legislatura trecuta, cind nu am ocupat functii guvernamentale. Nu abandonam aceasta responsabilitate.

UDMR face din ANI o fantoma

Rep.: Atunci? Sint de vina strimbele la legea minoritatilor?

P.E.: Nu cred. Legea minoritatilor a iesit asa cum a fost agreata de Guvern. Eu cred ca partidele din arcul guvernamental au obligatia sa sustina proiectul guvernului din care fac parte. Daca noi achiesam la aceasta idee si achiesam si cerem colegilor sa voteze ceea ce au adoptat in Guvern, eu cred ca trebuie si noi sa ne comportam la fel in legatura cu ANI.

ANI este un proiect al Guvernului, iar UDMR ar trebui sa sustina forma iesita de la Guvern. Nu putem cintari in doua feluri si sa punem interesele noastre deasupra.

Rep.: Poate contrele dintre Boc si Bela pe tema autonomiei culturale sa se razbune acum.

P.E.: Ma rog, Boc nu are nici calitatea de parlamentar, nici de membru al Guvernului, si-a permis o pozitie mai disidenta chiar fata de membrii PD ai Guvernului. Nu mi se pare corecta pozitia asta.

Rep.: O fi aici supararea lui Bela?

P.E.: Nu cred. Cred ca sint prea departe una de alta. Noi avem o mare nemultumire legata de legea minoritatilor, dar nu cred ca de asta bagam zizanie cu ANI. Eu cred ca exista o cale de... nu vorbesc de mijloc, ca asa ceva nu trebuie sa existe in privinta ANI, dar de acceptare a unora dintre amendamentele cu care a fost castrata ANI... Eu cred ca nu se poate ajunge ca ANI sa fie o fantoma.

UDMR nu e in doua luntri, totusi

Rep.: UDMR-ul e ca o femeie care trece de la femeia pesedista la cea D.A. si tot nu e fericita.

P.E.: Fericirea deplina nu e in Parlament sau in Guvern. E in ceruri. Cum sa zic, eu nu cred ca sintem cu fundul in doua luntri. Cred ca sintem destul de consecventi.

Rep.: Cum de v-a placut si cu PSD-ul, si acum?

P.E.: Am obtinut pe vremea PSD citeva puncte importante in Legea administratiei locale. Putem tine sedintele in limba materna, s-au obtinut inscriptiile in limbile materne, ce cu rivna sint mizgalite, si acum, invatamintul pina la nivel universitar. Asta este... Concluzia este una destul de sumbra.

Eu cred ca elita politica romåneasca, indiferent de partidul caruia ii apartine, nu este deschisa la reforma in privinta minoritatilor.

Rep.: De ce?

P.E.: Nu stiu cit de fictiva sau reala este aceasta teama de maghiari. Cert este ca ea este un dat. Eu cred ca aceasta pozitie nu poate ramine cit e lumea si vilagul. Vrind-nevrind, integrarea ne va invata cu o alta atitudine in aceasta privinta. Si, daca nu neaparat politologic sau etic, cel putin presiunea europeana din punct de vedere organizational. Sa ne gindim la euroregiuni.

Se vor face pasi, sigur, fiindca e vorba de bani. Banii descopera in politician un alt om.