Piata bursiera a revenit marti la cresteri spectaculoase, care au dus indicele BET_C la un nou maxim istoric, atingand 5.169,21 puncte, ceea ce indica o crestere de 32,18% de la inceputul anului. Indicatorul celor mai lichide actiuni, BET, a urcat cu 1,69%, in timp ce indicele care urmareste evolutia celor cinci societati financiare, BET-FI, a crescut cu 1,13%.

Tranzactiile masive cu actiuni petroliere, cu titluri bancare, dar si cu actiuni mai putin lichide, au atras un rulaj total de 78,8 milioane de lei, echivalentul a 22 milioane de euro.

Majoritatea brokerilor cred ca evolutia BVB a fost influentata de pietele dezvoltate, de unde si parerea ca investitorii straini au cumparat pachete semnificative de titluri romanesti, in special de actiuni ale SIF.

“Piata a inregistrat din nou o zi buna. Volumele totale au fost ridicate, semn al mentinerii interesului unor investitori mari, cel mai probabil, inclusiv straini.

Acestia s-au orientat spre actiunile cele mai lichide, ducand in mod corespunzator la cresteri de pret: +1,13% pentru BET-FI, +5,00% pentru SNP, +1,04% pentru BRD, +1,82% pentru TLV", explica presedintele Intercapital Invest, Razvan Pasol.

El precizeaza faptul ca se mentine corelatia puternica intre actiunile listate, astfel incat, pe fondul cresterii actiunilor solide, cresc si cele mai putin lichide. "Acestea sunt cumparate in principal de investitori locali, in cautare de oportunitati mai putin vizibile", explica Pasol.

Cele mai tranzactionate titluri au fost cele ale SIF 5 Oltenia, fiind transferat un volum de 1,8 milioane de actiuni, la valoarea totala de 5,9 milioane de lei. O actiune SIF 5 s-a scumpit cu 1,23%, pana la 3,28 lei. SIF 2 Moldova s-a tinut, ca de obicei, dupa SIF 5, inregistrand un rulaj total de 5,8 milioane de lei.

Un titlu SIF 2 a inchis sedinta la pretul de 3,01 lei, cu 2,3% mai mare fata de sesiunea precedenta.

Mai mult ca sigur sunt bani noi intrati in piata, spune Ion Milea, director de operatiuni la Muntenia Global Invest, adaugand ca este posibil ca investitorii straini sa fi cumparat pachete mari de actiuni SIF.

Si titlurile petroliere au atras atentia pietei, in special cele ale Petrom (SNP), inregistrand o crestere de 5%. S-au facut schimburi cu 8,6 milioane de actiuni SNP, pretul de inchidere fiind de 0,63%.

"Daca nu ar exista problema celor 8 procente din actiunile SNP ce ar trebui sa ajunga in portofoliile salariatilor companiei, o actiune SNP ar fi ajuns demult la 10 lei, crede Milea Ion. SNP a facut si obiectul unei tranzactii speciale (Deal), fiind transferate 55 milioane de titluri, la pretul de 33 milioane de lei.

Dintre actiunile mai putin lichide, cele ale Rompetrol Well Servicies (PTR) au urcat cu 6,3%, insa pe un volum redus de titluri tranzactionate, de doar 229.700. O actiune a atins pretul de 0,75 lei.