Stii pe cine intruchipeaza si, desigur, stii ca nu esti unul din ei: colegii de care nu poti sa fugi orice ai face. Ei sunt aceia cu care iti doresti sa nu imparti liftul ori sa nu te nimeresti la aceeasi pauza de cafea.

Nu trebuie sa iti pierzi speranta in cazul in care unul din tipurile prezentate mai jos sunt in firma. Nu e singura solutie renuntarea la cafea sau la lift. Exista un limbaj adecvat pentru fiecare in parte.

Sunt mai multe grade de colegi care ne sperie, de la cei care ne terifiaza de-a dreptul pana la cei care doar ne pune pe ganduri intr-un fel sau altul. Pentru fiecare tip in parte exista o strategie de abordare.

1. Seful de cosmar. Ne sperie pentru ca este seful si are puterea totala asupra orelor petrecute de noi la birou. El poate sa iti faca viata complet intunecata, chiar fara sa se straduie prea mult.

Modul in care poti sa te intelegi cu el e sa folosesti proprii termeni. Trebuie sa-i lasi de inteles ca nu are ce sa-ti faca.

2. Bagaciosul. Pune multe intrebari, viziteaza toate birourile, iubeste teoria conspiratiei.

Bagaciosul este distractiv. Desi pare concentrat pe propria munca, de fapt e concentrat asupra ta. Acesta iti poate face grea sarcina de serviciu. Mai mult, e usor sa cazi in laturile lui daca esti obosit.

Trebuie sa te comporti fata de el aratandu-i ca nu ai informatii pe care sa nu le stie. Respinge teoria lui cu dovezi.

3. Barfitorul. Nervos, gata sa te convinga de importanta lui. Nu poate sa tina un secret si e intotdeauna dispus sa aplece ureche la zvonuri, pe care nu ezita sa le colporteze. Cea mai buna arma impotriva lui e evitarea. Daca acest lucru e imposibil atrage si pe altcineva in conversatie.

4. Lenesul. El sperie prin faptul ca lenea lui trebuie suplinita de restul colegilor. In plus, poate crea nervozitate in randul tuturor, prin neintelegerile date de munca pe care el nu o face.

Arma pentru el este a-i da de inteles clar ce trebuie sa faca si ce responsabilitati are.

5. Pesimistul. Negativist, niciodata nu are cuvinte bune de spus despre cineva. Pesimistul sperie prin faptul ca poate fi contagios. E greu sa ramai motivat cu un astfel de om langa tine.

Integral in Banii Nostri