Printr-o masura despre care considera ca e “in beneficiul utilizatorului”, ANRC a suspendat procesul prin care obliga Orange si Vodafone sa-si reduca tarifele de interconectare. Cosmote si RCS&RDS considera masura ca fiind “nejustificata” si “fara o baza reala”.

Pana la solutionarea contestatiilor ramane cert ca utilizatorul roman va plati costuri de interconectare mult mai mari fata de cele practicate in alte tari europene.

La inceputul lunii iulie, ANRC luase decizia de a obliga Orange si Vodafone sa-si reduca tarifele de interconectare gradual cu cate 11,3% in 4 etape, de la 1 septembrie 2006 pana la 1 ianuarie 2009, astfel incat tarifele la finele acestei perioade sa fie de 5,03 eurocenti pe minut fata de 8,13 eurocenti pe minut in prezent.

Tot ANRC, dar de data aceasta in luna octombrie, considera oportun sa suspende procesul prin care obliga Orange si Vodafone sa-si reduca tarifele de interconectare pe motiv ca „fundamentarea pe costuri a tarifelor de interconectare cu retelele operatorilor mobili nu a fost implementata in toate statele membre UE”

ANRC considera justificata aceasta masura prin aceea ca „doar 36% dintre tarile membre UE au aplicat un model recomandat de Comisia Europeana pentru orientarea pe costuri a tarifelor de interconectare cu retelele operatorilor mobili cu putere semnificativa pe piata. Restul tarilor au recurs la alte metode sau au amanat acest proces.”

Drept urmare, utilizatorul roman trebuie sa plateasca mai mult doar pentru ca doar o treime din randul operatorilor de telefonie din Europa au decis sa-si pastreze tarifele de interconectare la un nivel ridicat.

Printr-un comunicat emis presei, operatorul Cosmote considera ca "propunerea ANRC de a amana cu un an punerea in aplicare a celei de a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare percepute de catre Orange Romania si Vodafone Romania este nejustificata, lezeaza interesul consumatorilor romani si defavorizeaza concurenta pe piata de telecomunicatii din Romania".

O pozitie similara a adoptat si compania RCS&RDS, care considera ca nu exista o baza reala pentru a emite o decizie ce hotaraste aceasta amanare.

“Avand in vedere ca nu exista elemente noi care sa stea la baza propunerii ANRC de amanare a aplicarii etapei a doua de scadere a tarifelor de terminare in retelele Vodafone si Orange, ce ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2007, consideram ca nu exista o baza reala pentru a emite o decizie ce hotaraste aceasta amanare”, se arata in comunicatul RCS&RDS.

Dupa decizia ANRC din luna iulie, Orange si Vodafone au decis sa actioneze in instanta autoritatea de reglemetare, insa ca urmare a intentiei ANRC se prea poate ca cei doi grei de pe piata de telefonie mobila din Romania sa fi obtinut ce si-au dorit fara sa se ajunga la tribunal.