Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a anuntat miercuri ca va lansa un program de evaluare a starii de sanatate a populatiei. Fiecare cetatean va primi acasa o invitatie la clinica, cei care nu-i vor da curs urmand a fi sanctionati.

Ministerul Sanatatii Publice va lansa un program national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, prin care autoritatile intentioneaza ca, prin intermediul medicilor de familie, sa colecteze datele necesare si sa previna bolile cu impact major asupra nivelului de mortalitate.

"Vom putea accesa gratuit baza de date si vom trimite fiecarui cetatean, acasa, un talon care ii va oferi toate instructiunile necesare, dar si dreptul de a intra in Programul National de Sanatate", a declarat, miercuri, Eugen Nicolaescu.

El sustine ca programul are ca scop crearea unei imagini asupra necesitatilor medicale reale din Romania, rezultatele lui urmand sa serveasca drept baza a alocarii banilor in diverse alte programe medicale.

Taxa pe viciu merge pe evaluarea sanatatii

"Vom sti care este populatia predispusa la anumite boli si cum facem prevenirea pe anumite categorii de populatie. Costa mai putin sa previi decat sa tratezi. Cetateanul trebuie sa inteleaga ca acest program este in primul rand in beneficiul lui”, a spus Nicolaescu.

El a precizat ca evaluarea starii de sanatate se va face la nivelul intregii populatii a Romaniei, indiferent daca persoanele beneficiare au sau nu calitatea de asigurat. Costurile acestui program sunt estimate la 9.000 de miliarde de lei vechi.

„Banii provin din taxa de viciu in acest an, pentru ca am strans mai mult decat ne asteptam. Sunt bani alocati pe 14 luni, 1 noiembrie 2006 - 31 decembrie 2007, distribuiti in mod egal”, a spus Egen Nicolaescu.

Sanctiuni pentru cei care incalca programul

Conform sefului Sanatatii, atat medicii, cat si pacientii vor sti ce au de facut. De asemenea, el mai spune ca cei care nu respecta pasii programului vor fi pedepsiti.

"Vom scrie fiecarui cetatean al Romaniei in ce consta programul. Neasiguratii pot merge la ce medic de familie prefera. Vom avea etape de evaluare din trei in trei luni. Daca laboratorul nu respecta normele de acreditare, e pasibil de sanctiuni.

La fel, cetatenii care nu intra in program sau nu respecta pasii prevazuti. N-am hotarat inca ce constrangeri vom aplica asupra celor ce nu vor sa respecte programul”, a mai spus ministrul Sanatatii Publice.