Bulgaria, principalul exportator de energie in sud-estul Europei a avertizat, miercuri, in legatura cu pericolul aparitiei unui deficit energetic in regiune, in conditiile in care Uniunea Europeana a cerut inchiderea a doua reactoare nucleare, la centrala de la Kozlodui, inainte de aderare.

In plus, Bulgaria a fost nevoita sa micsoreze considerabil livrarile ca urmare a unor deficiente in aprovizionarea cu carbune din Ucraina, transmite AFP.

Avertismentul a fost facut de ministrul bulgar al Economiei, Rumen Ovciarov, care declarat ca va trimite o scrisoare comisarului pentru Energie, Andris Piebalgs, prin care il va informa despre problemele energetice cu care s-ar putea confrunta tarile vecine.

Dupa oprirea reactoarelor, Bulgaria va inceta exporturile de energie, urmand sa vanda doar cantitati mici. Cu toate acestea, Bulgaria isi va respecta angajamentul fata de Uniunea Europeana si va deconecta de la retea unitatile 3 si 4 la 31 decembrie.

Anul trecut, exporturile bulgare de electricitate catre Grecia, Romania, Serbia, Macedonia, Albania si Kosovo au fost de circa 7,6 miliarde kilowati/ora.