Trei deputati liberali vor modificarea Legii administratiei publice locale astfel incat alesii sa poata fi suspendati din functie din momentul trimiterii lor in judecata si nu doar in cazul arestarii preventive. Nini Sapunaru, Corneliu Momanu si Dragos Ujeniuc au cerut dezbatarea modificarilor in regim de urgenta, insa Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a respins solicitarea.

Initiativa celor trei a venit pe fondul conflictului izbucnit in judetul Vrancea, intre consilierii judeteni ai Aliantei D.A. si presedintele institutiei Marian Oprisan.

Deputatii PNL de Vrancea, Nini Sapunaru si Corneliu Momanu, impreuna cu Dragos Ujeniuc (PNL Giurgiu) si-au motivat initiativa legislativa prin alinierea Legii 215/2001 cu prevederile cuprinse in codul de procedura penala.

„Initiatorii propunerii legislative au solicitat Biroului Permanent al Camerei Deputatilor dezbaterea ei in procedura de urgenta, insa conducerea Camerei nu a fost de acord pentru ca nu constituie o urgenta", a declarat secretarul Camerei Deputatilor Ioan Munteanu.

De asemenea, se prevede ca procurorul care dispune trimiterea in judecata sa informeze imediat prefectul despre aceasta masura, iar prefectul, prin ordin, sa constate suspendarea din functie. Aceasta este mentinuta pana la ramanerea definitiva a hotararii de achitare.

Prevederile initiativei legislative propuse de deputatii PNL vin dupa ce Marian Oprisan a reusit sa ramana presedinte al Consiliului Judetean Vrancea, desi alesii liberali si democrati au incercat sa il debarce.

Oprisan are pe rol un proces la Tribunalul Focsani, in care este acuzat de abuz in serviciu, fals si uz de fals. Potrivit dosarului de ancheta prejudiciul cauzat de acesta este de peste 80 de miliarde de lei vechi, in dauna Guvernului, a Ministerului Transporturilor si a Consiliului Judetean Vrancea.

In cazul in care Parlamentul ar aproba modificarea solicitata de cei trei deputati liberali, Oprisan ar fi automat suspendat din functie. Masura ar fi mentinuta chiar si in cazul in care Oprisan ar castiga procesul la prima instanta, pana epuizarea tuturor cailor de atac.