Alexander Milinkevich a fost desemnat castigator al Premiului Sakharov pentru acest an. Conferinta Presedintilor - compusa din presedintii grupurilor politice si Presedintele Parlamentului European - a decis acordarea premiului pentru libertatea de gandire liderului opozitiei din Belarus.

Premiul va fi inmanat in timpul sesiunii de plen a Parlamentului din data de 13 decembrie. Pe langa distinctia in sine, castigatorul primeste un certificat si un cec in valoare de 50.000 de euro.

In varsta de 59 de ani, Alexander Milinkevich s-a nascut in Hrodna, Belarus. A studiat fizica si matematica in Hrodna, Franta, Statele Unite ale Americii si Germania. Ulterior, a condus catedra de fizica a Universitatii Setif din Algeria (1980-1984) fiind si profesor-asociat al Universitatii Hrodna din Belarus (1978-1980 si 1984-1990).

In ceea ce priveste cariera politica, el a fost ales deputat pe listele Hrodna (1990-1996), avand ca responsabilitati educatia, cultura, sanatatea, sportul, tineretul, mass media, religia, relatiile internationale si conservarea istorica.

In 2001 Milinkevich a fost manager de campanie al candidatului la functia de presedinte, Siamion Domas, iar in 2006 a candidat la functia suprema in stat, alaturi de actualul presedinte, Alexander Lukashenko - rezultatele votului fiind contestate de catre UE si SUA.

Ulterior, Alexander Milinkevich a fost arestat si inchis ca urmare a protestelor sale referitoare la rezultatul alegerilor. Rezultatul alegerilor din Belarus a fost contestat si de presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, care a declarat cu acea ocazie ca incalcarea constanta a drepturilor fundamentale ale cetatenilor din Belarus nu va ramane fara consecinte.

In urma rezultatului acestor alegeri, presedintelui Alexander Lukashenko si altor cativa ministrii li s-a interzis accesul in UE.

Integral in EurActiv.ro