Imobilele cu destinatia de locuinta, aflate in patrimoniul si administrarea Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) ar putea fi vandute catre actualii chiriasi.

Daca proiectul de act normativ ce contine aceasta prevedere va fi adoptat de guvern, vilele in care locuiesc fosti demnitari vor fi achizitionate prin negociere directa, iar cele in care-si desfasoara activitatea firme, in rate esalonate pe cinci ani si cu un avans de doar 30%.

Minimul legal al pretului de vanzare este valoarea contabila a imobilului, ceea ce ar insemna un pret cu mult sub cel al pietei.

Propunerea legislativa a fost formulata de Secretariatul General al Guvernului, sub semnatura lui Radu Stroe, care a initiat un proiect de ordonanta de urgenta prin care se modifica legile in vigoare, ce nu permiteau vanzarea imobilelor cu destinatia de locuinte din patrimoniul RAAPPS.

De proiectul semnat de Stroe ar putea beneficia fosti demnitari ca Stefan Andrei, Petre Roman, Serban Mihailescu, Mircea Geoana, Vasile Dancu, Georgiu Gingaras, precum si fostul procuror general Tanase Joita, dar si trusturile de presa ale lui Sorin Ovidiu Vintu, Dinu Patriciu si grupul Ringier (editorul "Evenimentului Zilei"), care ocupa cel mai mult spatiu din Casa Presei.

Vile pentru personalitati si firme la preturi mici

Principala modificare legislativa propusa se refera la eliminarea interdictiei legale privind vanzarea imobilelor cu destinatia de locuinte. Legea in vigoare prevede ca pot fi vandute imobilele "proprietatea privata a statului, aflate in administrarea RAAPPS, care au situatia juridica clarificata si nu sunt grevate de sarcini", dar nu locuintele.

Exista insa si o exceptie: "Prin imobile se inteleg constructiile care au alta destinatie decat cea de locuinta, precum si terenurile". In forma propusa de Radu Stroe, articolul se modifica in sensul ca "prin imobile se inteleg constructiile, indiferent de destinatia lor, precum si terenurile aferente acestora".

Prin aceasta modificare, vilele de protocol in care diferite personalitati locuiesc, in baza unui contract de inchiriere, vor putea fi cumparate, cu terenul adiacent cu tot.

In cazul in care terenul este insa proprietate publica si nu poate fi vandut, ii va fi atribuit cumparatorului printr-un contract de concesiune "fara intocmirea unui studiu de oportunitate sau caiet de sarcini si fara vreo forma de publicitate, prin negociere".

Pretextul: facilitati pentru presa

Nota de fundamentare a ordonantei foloseste drept argument pentru "indulcirea" conditiilor de plata situatia societatilor si editurilor care au contracte de inchiriere a spatiilor din Casa Presei si care nu au putut sa le cumpere deoarece "nu dispun de fondurile necesare pentru a achita avansul de 70% din pretul vanzarii".

Printre beneficiari vor fi trusturile de presa ale lui Sorin Ovidiu Vintu, Dinu Patriciu si Ringier.

Facilitatile vin in contradictie flagranta cu scopul trecut in expunerea de motive a proiectului ordonatei de urgenta: obtinerea unor sume necesare refacerii si intretinerii altor imobile aflate in patrimoniul RAAPPS.

In plus, aceeasi nota de fundamentare arata ca actuala legislatie "ridica o serie de suspiciuni din cauza faptului ca principala metoda de vanzare este cea prin negociere cu actualii detinatori", motiv pentru care se impun masuri imediate, in sensul vanzarii prin licitatie.

Acest principiu nu se regaseste insa in cuprinsul noului proiect de act normativ care, la articolul 13, prevede ca imobilele ocupate "in baza unor contracte de inchiriere ori locatie, concesiune, locatie de gestiune, asociere in participatiune sau prestari de servicii, valabil incheiate, se vand persoanelor fizice sau juridice detinatoare prin negociere".

Licitatia se organizeaza doar daca imobilul este liber sau cei care detin contracte nu-si exercita dreptul de preemtiune.

Integral in EVZ