Prezenta in emisiunea “Romania la raport”, de la Mix FM, realizata de Andreea Pora, presedintele Societatii Academice din Romania (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, a afirmat ca, daca PNL si PD ar fi votat contra, acum legea Agentiei Nationale pentru Integritate ar fi fost acum votata.

“De ce nu se putea face prin aprobare tacita?! Daca cele doua partide din Aianta ar fi votat marti impotriva si legea pica, doua zile mai tarziu se lua prin aprobare tacita proiectul guvernului si o aveam la ora asta. Deci, pe scurt, cu regret, a fost o complicitate generala”, a declarat presedintele SAR.

Ea a sugerat ca guvernul ar fi trebuit sa-si asume raspunderea pe legea ANI in loc sa-si asume raspunderea pentru legile sanatatii care “ nici nu erau in acquis-ul comunitar si nici nu le-a cerut nimeni de la Bruxelles.” Alina Mungiu-Pippidi a sustinut ca acesta lege nu ar fi trebuit sa fie lasata spre dezbatere in parlament si ca, daca ar fi fost adoptata metoda raspunderii

guivernamentale, legea ANI ar fi trecut foarte usor pentru ca “niciun parlamentar nu isi doreste alegerile anticipate si nimeni nu ar fi riscat, deci, sa pice guvernul”.

Presedintele SAR a subliniat ca ceea ce s-a intamplat marti in parlament este o noua etapa, cea “de dupa ultimul raport de tara si care arata cat de justificata este Comisia Europeana sa ne puna clauze de salvgardare si sa ne monitorizeze in continuare din 6 in 6 luni.

Deci am inceput sa ne dam poalele peste cap si deja ne batem joc de lucruri care ni s-au cerut si le golim de continut.” De aceea, Alina Mungiu-Pippidi a declarat cam din ianurariem se asteapta ca parlamentarii sa faca si “alte lucruri rele, cum ar fi sa incerce sa taie din forma acesta foarte buna a declaratiei obligatorii de avere.”