Procurorii clujeni au reusit sa il convinga pe seful Departamentului de Protectie Interna din cadrul trustului Gazeta, Adrian Avarvarei, sa colaboreze cu ei. Potrivit aparatorilor celor cinci directori arestati, Adrian Avarvarei a descris cu lux de amanunte maniera in care ar fi functionat echipa de santaj din cadrul trustului.

Informatia a fost furnizata in premiera de Gheorghita Mateut, avocatul lui Liviu Man, care a adaugat ca procedural nu ar fi corecta o asemenea abordare, intrucat la momentul arestarii celor cinci, avocatii nu cunosteau existenta declaratiilor de invinuit ale lui Adrian Avarvarei. Pe tot parcursul zilei, informatia potrivit careia Avarvarei si-ar fi turnat colegii, nu a fost infirmata de nimeni.

Mai mult, si ceilalti avocati au facut referire la depozitiile lui Avarvarei, sustinand ca s-a incalcat procedura, declaratia nefiind prezenta la dosar la momentul arestarilor.

Procurorii DIICOT spun ca seful grupului de santajisti ar fi fost presedintele trustului Gazeta, Liviu Man. Acesta ii punea pe directorul de investigatii, fostul comisar de Politie Ioan Otel, si pe fostul ofiter de informatii, Adrian Avarvarei, sef al Departamentului de Protectie Interna, sa faca rost de informatii despre diferiti oameni.

Apoi, angajatii departamentului de marketing-publicitate, printre care directorul executiv, Aurel Muresan, directorul de marketing Dorel Vidican si contabila Anca Elena Cocut erau trimisi sa incheie contracte de publicitate cu persoane vizate. In cazul in care acestea refuzau, informatiile negative referitoare la acestia erau publicate in ziarele si in revistele trustului Gazeta.

La dosar au fost depuse transcrieri ale unor convorbiri telefonice facute de sefii trustului in perioada 5 decembrie 2005 - 30 octombrie 2006. Aceste interceptari sunt considerate ilegale de catre avocati.

Aparatorii celor arestati au incercat sa ii convinga pe judecatorii de la Curtea de Apel sa dispuna eliberarea clientilor lor.

Ei au sustinut ca in cazul acestei arestari nu au fost respectate dispozitiile Codului de procedura penala. Decanului Baroului Cluj, Stanca Gidro, a incercat sa speculeze si o eroare de redactare strecurata in incheierea judecatoreasca de arestare a celor cinci manageri de presa.

Astfel, fostul comisar de Politie Ioan Otel a fost mentionat in calitate de invinuit, nu de inculpat. Potrivit dispozitiilor Codului de procedura penala, doar inculpatii pot fi arestati pentru cel mult 30 de zile. Pe scurt, avocatii au sustiunut ca nu s-a respectat dreptul la aparare al celor 5 manageri de presa.

Instanta a respins recursul inaintat impotriva masurii de arestare pe 29 de zile, "lotul" Gazeta urmand sa-si petreaca urmatoarea luna la inchisoare, la Gherla.

Potrivit unor informatii inca neconfirmate, procurorii DIICOT se vor afla maine cel mai probabil in judetul Mures, pentru a verifica informatiile referitoare la actiunile de santaj ale lui Aurelian Grama, redactorul sef al cotidianului "Buna ziua, Ardeal" indreptate impotriva primarului Dorin Florea.

Aurelian Grama mentioneaza: "Suntem singurul ziar care am scris despre afacerile lui Florea si documentele noastre au facut obiectul unor procese. Justitia si-a spus cuvantul. Ce-i drept incearca sa ne distruga din nou, profitand de puterea pe care i-o da pozitia in care se afla".

  • Cititi pe Blog.HotNews.ro interviu cu unul dintre sefii trustului Gazeta