Ministrul Seres a avertizat ca furnizorii externi pot sa intarzie livrarea gazelor naturale fara sa pateasca nimic, scrie EvZ. In fata evidentei cresterii preturilor la gaze, ministrul Economiei, producatorii, distribuitorii si reglementatorul dau vina unul pe altul, scrie Cotidianul. Pretul gazelor cedeaza in fata santajului, scrie Romania Libera care vorbeste de un "Dicatat OMW". Gaze naturale - Balamucul preturilor 'mici', scrie Jurnalul National.

Fara gaze in plina iarna

preluare Evenimentul Zilei

Ministrul Seres a avertizat ca furnizorii externi pot sa intarzie livrarea gazelor naturale fara sa pateasca nimic.

Ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, a avertizat ca Romania risca sa se confrunte cu un deficit de gaze naturale in aceasta iarna, pentru ca furnizorii externi nu sunt obligati de vreo clauza sa asigure necesarul aprovizionarii conform prevederilor contractuale.

Asta inseamna ca, in cazul in care un furnizor extern intarzie livrarea unei cantitati prevazute in contractele semnate cu societatile de distributie, Distrigaz Sud si E.ON Gaz, nu pateste nimic, in schimb provoaca "probleme destul de serioase", potrivit ministrului Seres, privind aprovizionarea cu gaze naturale.

EvZ.

Dictatul OMV

preluare Romania Libera

Tarifele gazelor naturale vor creste incepand cu data de 11 noiembrie cu 8,1%-8,5%.

Surprinzator, aceasta scumpire nu se datoreaza nici cresterii pretului pe plan mondial si nici nu este o consecinta a devalorizarii puternice a monedei nationale, ci a producatorilor interni, in special Petrom, care impun preturi mult peste nivelul reglementat.

Daca Romgaz a acceptat totusi sa nu ceara mai mult, Petrom, cu al sau proprietar OMV, a solicitat in schimb 410 lei/1000 metri cubi, cu mult peste pretul vechi de 330 lei/1000 metri cubi, amenintand ca va stopa livrarea gazelor. Autoritatea de Reglementare in domeniu a cedat si a decis ca o ajustare de preturi este preferabila pentru a garanta livrarea in sezonul rece. Despre dictatul scumpirilor, oficialii Petrom-OMV au refuzat sa comenteze.

Romania Libera