Un posibil exod al muncitorilor romani catre tarile din vestul Europei a fost, teoretic, stavilit. Masura de ingradire timp de doi ani a acesului romanilor pe piata libera a muncii din Spania, Irlanda si Marea Britanie poate fi urmata de decizii similare si ale altor state. Legea are practic doua beneficii.

Primul consta in protejarea pietelor vestice de muncitorii romani si bulgari care ar accepta salarii mult sub nivelul celor actuale. Al doilea element are in vedere pastrarea mainii de lucru mai ieftine in tarile din est.

Astfel sunt protejante investitiile companiilor din Vestul Europei care au fost atrase in est tocmai de mina de lucru obligata de conditiile economice sa lucreze pe salarii mici. Concomitent cu aceste decizii, francezii de la Renault au anuntat ca au hotarat sa investeasca in Romania aproximativ jumatate de milion de euro.

Stirea a fost anuntata de oficiali ai Guvernului Romaniei care au detaliat ca investitia se va derula incepand cu 2007 si va fi finalizata in 2015. Renault va construi un centru de proiectare si design auto in sudul Romaniei, la distanta relativ mica de uzinele Dacia de la Colibasi.

Facilitatea va genera aproximativ 3000 de locuri de munca, fapt imbucurator pentru regiune si pentru guvern. Pentru a urgenta formalitatile birocratice care ar putea incetini proiectul, guvernul a format o comisie care sa ajute compania franceza in acest demers.

„Guvernul Romaniei a decis sa infiinteze un departament care sa lucreze impreuna cu Renault la finalizarea acestui proiect”, declara Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului.