Cancelarul Angela Merkel avertizeza ca Germania ar putea cere masuri suplimentare pentru Romania si Bulgaria la capitolele Justitie si Afaceri Interne, informeaza Deutsche Welle. Merkel i-a solicitat presedintelui Comisiei Europene ca pana in luna decembrie sa fie trimisa o informare asupra modului in care au fost rezolvate deficientele, semnalate in ultimul raport de monitorizare.

"Prin aceasta motiune, am solicitat presedintelui Comisiei Europene ca, la sfarsitul anului, sa ne mai explice o data in ce masura au fost inlaturate deficientele semnalate in domeniile justitie si afaceri interne. De acest raport al Comisiei depinde daca Germania va solicita ceva sau nu", a spus Merkel.

Cancelarul german l-a primit, joi, pe premierul Calin Popescu Tariceanu, aflat in vizita oficiala la Berlin, pentru o discutie al carei principal subiect a fost aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si exercitarea de catre Germania, incepand cu anul viitor, a presedintiei semestriale a UE.

Cancelarul german a apreciat totodata ca pentru muncitorii romani vor fi aplicate aceleasi reguli ca si in cazul celor zece state care au aderat la UE in 2004.

"Nu sunt restrictii suplimentare pentru muncitorii romani. Nu este o situatie speciala pentru Romania, ci este vorba de aceleasi reguli aplicate fata de primele zece state integrate. Este modul nostru, al Germaniei, de a ne proteja piata muncii", a spus Merkel.

In 25 octombrie, printr-o motiune redactata cu ocazia dezbaterilor din Camera inferioara a Parlamentului Germaniei pe tema ratificarii Tratatului de aderare la UE a Romaniei si Bulgariei, principalele partide parlamentare au cerut activarea clauzelor de salvgardare, chiar de la 1 ianuarie, daca noile state membre nu indeplinesc conditii stricte.

Apelurile din Parlamentul german privind activarea clauzelor de salvgardare in cazul Romaniei si Bulgariei, la 1 ianuarie 2007 au fost insa respinse de Comisia Europeana.

Saptamana trecuta, Camera inferioara a Parlamentului german a ratificat Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Documentul urmeaza sa fie votat peste cateva zile si de Camera superioara.