Banca Mondiala a aprobat Romaniei un imprumut in valoare de 180 milioane de dolari pentru sprijinirea sectorului transporturi, a anuntat, vineri, institutia financiara internationala. Acest imprumut va contribui la finantarea programelor de intretinere a infrastructurii de drumuri si cai ferate in valoare totala de 225 milioane de dolari.

Proiectul propus face parte dintr-un parteneriat strategic conform caruia Banca s-a angajat sa sprijine Guvernul Romaniei pentru a spori competitivitatea economiei cu scopul integrarii acesteia in piata deschisa a Uniunii Europene.

„Desi s-a inregistrat un progres semnificativ in ce priveste reforma structurala si institutionala a sectorului transporturi, starea infrastructurii existente reprezinta o provocare majora pentru convergenta si integrarea in U.E.

Calitatea infrastructurii drumurilor si cailor ferate este redusa, iar eficienta si siguranta serviciilor de transport sunt sub standardele U.E.”, se mai arata in comunicatul Bancii Mondiale.

Obiectivul programelor de intretinere a infrastructurii de drumuri si cai ferate este de a reduce costurile prin imbunatatirea calitatii generale a drumurilor nationale si a retelelor de cai ferate pe parcursul primilor ani dupa aderarea la Uniunea Europeana.

Proiectul are doua componente: sprijin pentru sectorul drumuri si sprijin pentru sectorul cai ferate.

Componenta pentru drumuri include marirea procentului de drumuri nationale aflate in stare buna, alocarea de fonduri pentru intretinerea drumurilor, reabilitare si siguranta rutiera printr-un program multi-anual, precum si sporirea capacitatii administratiei drumurilor din Romania de a opera eficient in domeniul intretinerii si reabilitarii drumurilor.

In ce priveste sectorul de cai ferate, activitatile din aceasta componenta vor include repararea si reabilitarea cailor de rulare si a echipamentului de semnalizare, alocarea de fonduri pentru intretinerea infrastructurii cailor ferate si imbunatatirea capacitatii Companiei Nationale de Cai Ferate - infrastructura - de a opera eficient in ce priveste intretinerea si reabilitarea cailor ferate.

Banca Mondiala a acordat Romaniei, incepand cu anul 1990, imprumuturi in valoare totala de cinci miliarde de dolari.