Filiala PNL Iasi ii ameninta cu excluderea pe toti membrii care vor sa adere la platforma Stoica-Stolojan. Biroul Permanent al organizatiei a trecut la fapte si a demis deja trei adepti ai platformei.

Dupa ce joi seara intr-o sedinta fulger l-au demis pe Seful grupului de initiativa “pro-Stolojan" Dumitru Oprea, vineri au urmat fostul vicepresedinte al filialei, Vasile Cocris si Marian Berdan, transmite Newsin. Masurile de precautie au fost luate in contextul in care sambata Teodor Stolojan va sosi la Iasi pentru a-si promova platforma.

Conducerea Biroului Permanent al PNL Iasi si-a motivat decizia prin faptul ca Dumitru Oprea, rectorul Universitatii “Al.I.Cuza” ar fi incalcat 11 articole din Codul Etic al partidului si cateva prevederi din statut.

“Pe mine ma minuneaza. Eu am aflat de la presa de aceasta decizie. Vrei sa sensibilizezi niste copii cu alte idei si alte concepte iar ei te dau afara. Nici macar in PCR nu se aplicau astfel de reguli. Nu am de gand sa o contest" a declarat Vasile Cocris.

Deciziile luate de conducerea filialei PNL survin pe fondul vizitei in oras a lui Teodor Stolojan. Acesta va fi prezent sambata la Iasi pentru a lansa noul proiect al platformei liberale. In cursul saptamanii, pe strazi au circulat sute de fluturasi prin care organizatorii au chemat toti liberalii sa particpe la eveniment.

In ultimele doua saptamani, in 15 filiale s-au format grupuri de initiativa pentru sustinerea documentului elaborat de gruparea Stolojan-Stoica.

Pana in acest moment, cinci parlamentari si-au anuntat adeziunea la demersul dizidentilor liberali.

Sibiu, Galati, Iasi, Tulcea, Bacau, Prahova, Timis, Botosani, Covasna, Constanta, Arad, Bihor, Dolj, Brasov si sectorul 1 al municipiului Bucuresti sunt organizatiile in care exista cel putin un actual sau fost membru marcant al PNL, care sa-si fi exprimat sustinerea fata de platforma lansata pe 15 octombrie la Pitesti.

Celelalte judete semnatare ale rezolutiei din 16 octombrie sunt Cluj, Alba, Brasov, Maramures, Satu Mare, Covasna, Harghita, Mures si Hunedoara.

Primul parlamentar al PNL care s-a alaturat nucleului dur al gruparii de dizidenti este Mircea Iustinian, deputat de Constanta, care a participat la lansarea platformei, desi nu a facut nici un fel de decaratii oficiale.

De cealalta parte, exista 12 filiale judetene (Neamt, Caras-Severin, Buzau, Salaj, Teleorman, Vrancea, Suceava, Mures, Bistrita-Nasaud, Hunedoara, Valcea si Giurgiu) care au discutat subiectul in cadrul forurilor de conducere si au adoptat, intr-un fel sau altul, decizii prin care se declara solidari cu actuala conducere a partidului.