Noul sef al Delegatiei Comisiei Europene in Romania, diplomatul italian Donato Chiarini, a inaintat vineri scrisorile de acreditare ministrului de externe Mihai-Razvan Ungureanu, informeaza un comunicat al MAE. Chiarini si-a inceput oficial activitatea la 1 noiembrie, preluand aceasta functie de la predecesorul sau, Jonathan Scheele. Dupa 1 ianuarie, Delegatia Comisiei Europene se va transforma in reprezentanta.

Chiarini a lucrat in cadrul Directoratului General pentru Extindere din Bruxelles. Cea mai mare parte a activitatii sale de diplomat a fost dedicata statelor africane.

Potrivit Delegatiei Comisiei Europene, in 1969 Chiarini si-a inceput activitatea la Asociatia Europeana pentru Cooperare (EAC) a Comisiei Europene, facand parte din echipa de asistenta tehnica pentru Guvernul din Burundi.

Intre 1975-1987 Chiarini a fost consilier la Delegatiile Comisiei Europene din Mauritius, Reunion, Seychelles, Insulele Comore, Liban, Maroc, Kenia si Seful Antenei Comisiei Europene din Djibouti (1975).

In 1991, diplomatul italian a participat la misiunile pe termen lung din Kenia pentru organizarea operatiunilor de ajutor din Somalia, a fost trimis special pentru Operatiunile de Ajutor Umanitar ale Uniunii Europene din Somalia si Iran, a participat la misiunea ONU de evaluare a nevoilor si de revizuire a sanctiunilor in Iraq si a fost observator in cadrul Misiunii de Monitorizare a Comunitatii Europene in Yugoslavia.

Ca Sef de Departament in cadrul Biroului de Ajutor Umanitar al Comunitatii Europene (ECHO) intre 1993 - 1996, Chiarini a fost responsabil pentru America Latina, Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Asia si NSI.

A fost Sef de Delegatie in Somalia (1987 - 1990), Mozambic (1991 - 1993), Cipru (1998 - 2002), Fosta Republica Iugoslava Macedonia, Skopje (2002 - 2005).