PSD va avea Congres pe 10 decembrie, cu alegeri si modificare de statut in acelasi timp. Consiliul National a votat in unanimitate propunerea presedintelui Mircea Geoana, desi liderii de opinie din partid au exprimat optiuni diferite. Ioan Rus ar fi vrut congres la inceputul primaverii, in timp ce lui Nastase i-ar fi folosit unul dupa alegerile pentru Parlamentul European.

Rus l-a numit pe Adrian Severin “nemernic”, Iliescu l-a admonestat pentru asta, iar Geoana l-a invitat pe fostul presedinte al Romaniei sa se implice in viata partidului. Toate astea in timp ce, in discutiile de pe holuri, Adrian Nastase a intrat deja in campanie electorala pentru Parlamentul European.

Pana in noaptea de joi spre vineri, nimeni nu putea stii cu ce propunere va intra Mircea Geoana in Consiliul National al PSD: un singur congres in luna decembrie, unul la inceputul primaverii sau doua congrese separate, de modificare a statutului si respectiv de alegerea a conducerii? Desi, in ultimele luni, liderii PSD au sustinut nevoia de a proceda conform ultimei variante, pana la urma batalia de la Targu Mures s-a dat pentru un congres unic.

Grupul de la Cluj, prin Ioan Rus, s-a batut pentru organizarea acestuia la sfarsitul lunii martie sau inceputul lui aprilie, atunci cand expira mandatul lui Mircea Geoana la sefia partidului. De cealalta parte a fost tocmai Geoana, care simte tot mai mult nevoia de a arata ca se bucura de sustinerea celei mai mari parti din partid. Castig de cauza a avut, astfel, congresul din decembrie.

Propunerea facuta in fata Congresului National a fost adoptata cu unanimitate de voturi, dand senzatia de unitate si disciplina, incercand astfel sa mai marcheze in fata electoratului la capitolul imagine. Senzatie diminuata insa, drastic, de discursurile celor mai importante voci din partid.

Pe langa criticile la adresa Guvernului si UDMR-ului, Ioan Rus a scapat un colt si catre colegul sau de partid, Adrian Severin.

“Si, pentru ca sa nu se mai gaseasca vreun nemernic care sa scrie nu stiu ce despre Republica de la Cluj, anunt de pe acum ca il vom sustine pe Mircea Geoana ca presedinte”, a declarat liderul filialei clujene, facand aluzie la un editorial scris de Severin in “Ziua”.

Pozitia lui Rus a fost criticata de doi dintre cei mai aprigi contestatari ai sai, Ion Iliescu si Miron Mitrea. Daca acesta din urma s-a rezumat la a spune “nu avem dreptul sa introducem masuri cazone”, fostul presedinte al Romaniei s-a declarat “dezamagit” de afirmatiile auzite.

Iliescu a sublinat ca substratul declaratiei lui Rus arata ca cel care nu e de acord cu el devine un nemernic si a spus ca “astfel de stridente sunt ingrijoratoare (...) Nu suntem in cazarma. Nu cu bata, cu ciomagul, cu ghioaga se face disciplina in partid."

Iliescu a fost, indirect, protagonistul unuia dintre cele mai suprinzatoare momente ale evenimentului. Mircea Geoana s-a referit la acesta de doua ori in discursul sau. O data in momentul in care a afirmat ca sunt invitati sa se implice in viata partidului toti cei care o fac cu “experienta si intelepciune”.

A doua oara, spre suprinderea asistentei, atunci cand i-a multumit pentru modul in care s-a implicat in evenimentele petrecute la Targu Mures in martie 1990. Asta in conditiile in care lui Ion Iliescu i s-a reprosat intotdeauna ca a scapat evenimentele de atunci de sub control tocmai din cauza neimplicarii sale.

Pana la Congresul din 10 decembrie, vor avea loc, in perioada 10 noiembrie - 3 decembrie, conferinte judetene extraordinare care sa dezbata propunerile de modificare a statutului si sa stabileasca delegatii la Congresul Extraordinar.