Desi, in vara, fuga sirianului decapita serviciile secrete, ministrul nu a fost informat de seful Politiei Romane despre ancheta deschisa in cazul falsului document.

Ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, nu a stiut despre pasaportul falsificat al celui banuit ca ar fi „teroristul numarul 1” al Romaniei. El nu a fost informat de conducerea Politiei Romane despre faptul ca subalternii sai stiau ca Hayssam are si un document de calatorie falsificat, in acest caz deschizandu-se o ancheta inca din martie.

Si asta, in timp ce, in vara, fuga din tara a lui Omar Hayssam decapita trei servicii secrete si Parchetul General.

Investigatiile facute ieri de reporterii EVZ au scos la iveala faptul ca ofiterii Directiei Cercetari Penale (DCP), cei care au instrumentat o perioada acest dosar, si-au informat superiorii inca de la deschiderea anchetei.

Cu toate acestea, seful Politiei Romane, chestorul Dan Valentin Fatuloiu, sustine ca nu a stiut nimic si ca a aflat ca Omar Hayssam a avut un pasaport fals abia in urma materialului publicat in ziarul nostru.

Acesta s-a grabit ieri sa se disculpe, aruncand totul pe umerii adjunctului sau, Stefan Iancu. „Nu am incercat sa musamalizez aceasta ancheta. Conducerea Politiei Romane a fost informata de pe 29 martie, informarea fiind primita de unul dintre adjunctii mei. (...)

Personal, nu am stiut nimic despre asta”. Intrebat daca sugereaza ca a aflat de ancheta abia ieri-dimineata, in urma articolului publicat in EVZ, Fatuloiu a raspuns simplu: „Da”. Pe de alta parte, Administratia Prezidentiala s-a abtinut sa faca vreun comentariu legat de dezvaluirile publicate in EVZ.

Un comunicat remis in cursul zilei de ieri de catre Ministerul Administratiei si Internelor arata ca cercetarile in acest caz au stabilit ca pasaportul cu poza lui Omar Hayssam si datele buzoianului Sorinel Ciulin este falsificat de amatori.

Cercetarile Penale si-au facut treaba

Ancheta in cazul documentului falsificat a fost deschisa de ofiteri ai Directiei Cercetari Penale a Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) pe 28 martie 2006, cand au intrat in posesia documentului fals. Potrivit Codului de Procedura Penala, cercetarile au fost coordonate de procurori ai Parchetului General, singurii abilitati de altfel sa dea ordine politiei intr-un astfel de caz.

In dimineata de 29 martie, conducerea DCP a trimis o informare ampla in legatura cu inceperea urmaririi penale in acest caz conducerii IGPR. „Este adevarat ca i-am trimis informarea ofiterului ierarhic superior, chestorului Stefan Iancu, adjunctul sefului Politiei Romane”, ne-a declarat ieri comisarul-sef Constantin Duvac, seful DCP.

Deranjat de poticnelile legate de circulatia informatiilor din Directia sefului politiei romane, Blaga a dispus o ancheta interna cu privire la modul in care ofiterii au facut cercetarile in cauza.

Pasaportul a tranzitat Elvetia fara ca nimeni sa stie

Dosarul a fost deschis pe numele lui Sorinel Ciulin pentru fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si fals privind identitatea. De altfel, buzoianul a fost audiat de ofiterii de la Cercetari Penale pe 1 iunie 2006.

La acel moment, el a declarat ca si-a lasat gaj pasaportul unui camatar - ale carui semnalmente nu si le mai aminteste - in vara lui 2004. Apoi, vazand ca nu si-l mai poate recupera, l-a declarat pierdut la Serviciul Pasapoarte Buzau. Potrivit politistilor, pe pasaport sunt lipite mai multe vize de tranzitare a Austriei, Germaniei si Elvetiei.

Desi Ciulin a recunoscut, in scris, ca vizele ii apartin, Ambasada Elvetiei a comunicat politistilor ca buzoianul nu figureaza in baza de vize a acestui stat.

Ancheta a fost ingreunata de faptul ca Sorinel Ciulin nu a raspuns numeroaselor citatii prin care era chemat la audieri, dar si de corespondenta greoaie purtata intre politie si ambasadele celor trei state. In final, dosarul a ajuns la Parchetul Buzau, fiind transferat pe 17 octombrie la inspectoratul de politie din acest judet.

Integral in EVZ