Despre "capsunarii" romani din Spania au curs rauri de cerneala in presa, s-au facut nenumarate reportaje radio-tv iar soarta lor a fost deplansa cu lacrimi de crocodil de multi dintre diriguitorii amaratei noastre tari.

Insa despre "capsunarii" romani din Pakistan nu am auzit nici o soapta macar in mass-media romaneasca. Acesta este motivul care m-a determinat sa scriu aceste randuri. Se cuvine de la bun inceput sa fac o precizare: "capsunarii" romani din Pakistan nu sunt oameni de jos, ci sunt printre cei mai buni profesori universitari si cercetatori, in domeniul matematicii, din Romania.

Nu as vrea sa le dau numele, fiindca nu am consimtamantul domniilor lor pentru acest articol - din acest motiv, permiteti-mi sa nu pomenesc prea multe amanunte. Fireste, ei nu s-au dus in Pakistan sa culeaga capsuni, banane sau bame... ci sa-si faca meseria: adica sa-i invete matematica pe studentii si doctoranzii pakistanezi.

Ca fapt divers, Pakistanul aloca 17% din bugetul national educatiei - asa ca in aceasta tara expresia "educatia este o prioritate nationala" exprima realitatea si nu e doar praf in ochi ca la noi.

Ce i-a determinat pe acesti oameni extrem de bine pregatiti sa ia calea aspra a strainatatii nu este greu de inteles: in tara, cadrele universitare (ca de altfel si cele preuniversitare) sunt platite in batjocura.

Integral in Gandul