O partida intre Real Madrid si Steaua nu este doar o lectie de fotbal, ci si una de viata. Cand 25.000 de romani intra in acelasi stadion cu 60.000 de spanioli, constati multe asemanari, dar si deosebiri. Parca diferentele sunt mai numeroase, cele mai multe de mentalitate si, lucru foarte important, de civilizatie.

Gigi Becali a mai bifat o actiune in campania electorala pentru viitoarele alegeri, impartind gratis bilete de meci pentru romanii care locuiesc la Madrid. In spatele acestui gest de caritate se ascund visurile sale politice, de europarlamentar care nu stie nicio limba de circulatie internationala.

In contrast, omologul sau de la cel mai galonat club din istoria fotbalului, Ramon Calderon, a fost extrem de discret, ascunzandu-se in tribuna pana la antrenamentul oficial al ros-albastrilor. Opulenta contra modestie. Dar lucrurile nu se opresc aici.Cultura microbistului spaniol e diferita de aceea a suporterului roman.

Noi venim devreme, radem, chiuim, injuram, batem din palme si fluturam steaguri, poate si din frica de a pierde un loc bun din cauza aglomeratiei de la stadion, a jandarmilor ingusti la minte sau a imbrancelii cu ceilalti spectatori. Exista o diferenta de mentalitate clara.

Ibericul stie ca locul lui e sigur, ca daca a platit un pret pe ceva cu siguranta nu va avea neplaceri, ca stadionul are 44 de porti de intrare si ca esti tratat cu respect chiar daca ajungi la fix pe stadion, cand arbitrul fluiera inceputul partidei. Asa ca isi permite sa bea o bere linistit inainte de meci.

E un fel de spectacol de teatru, la care romanii vin cu doua ore inainte, iar spaniolul, la fara un minut.

Noi - agitati, ei - linistiti. Cu toate acestea, n-au existat violente. Fiindca romanii sunt, dupa catalani si basci, a treia comunitate din Spania ca populatie. Treptat, intram in viata lor, cei mai multi ne accepta si n-a existat nici macar un scandal dupa acest meci. Imensa eroare a lui Nicolita a fost tratata cu respect de jucatorii madrileni.

Beckham si Raul nu s-au bucurat, ci s-au dus sa-l consoleze pe Banel intr-un gest superb. Credeti ca in Liga lui Mitica s-ar fi intamplat asa ceva? Ma indoiesc, sincer. E tot o problema de mentalitate. Daca Claudiu Niculescu si-ar fi marcat un autogol intr-un derby cu Steaua, nu l-as fi vazut pe Mirel Radoi sau Meme Stoica sa-l imbarbateze, macar de ochii lumii sau de bliturile fotoreporterilor.

Mergand pe un stadion impunator ca Santiago Bernabeu ai ce invata. Spaniolii, daca sunt nemultumiti de tehnician, nu ii cer demisia, ci flutura batistele albe in semn de protest. Daca suporterii oaspetilor canta, fac tot ce e posibil sa-i acopere sonor, iar daca pierd un meci, nu dau vina pe Fabio Capello sau pe presedintele Ramon Calderon.

Acum doua saptamani, Real a invins pe FC Barcelona cu 2-0, in timp ce Steaua a pierdut miercuri cu 1-0. Fotbalistic, nu stam chiar asa rau, la mentalitate, in schimb, mai avem de lucrat, de invatat si de schimbat.