Cel care vrea sa scape de vecinii de scara are doua posibilitati: cumpararea unei vile de la un dezvoltator sau construirea acesteia pe cont propriu.

Cresterea preturilor terenurilor a contribuit din plin la schimbarea la fata a pietei rezidentiale autohtone. Pentru a obtine o amortizare rapida a investitiei si un profit cit mai mare, investitorii s-au orientat catre dezvoltarile pe verticala, adica spre construirea de blocuri.

Tot preturile terenurilor au determinat mutarea cartierelor de vile catre zone din afara orasului, unde pamintul este mai ieftin. De asemenea, au aparut oferte de vile la preturi mai mici, pentru oamenii din clasa de mijloc, dupa ce ani la rind s-au construit ansambluri de lux.

„Din cauza preturilor din ce in ce mai ridicate, interesul developerilor este sa dezvolte pe un teren cit mai mare. Deja sint pe piata ansambluri de 100 de vile sau 250 de vile, iar dotarile ansamblului sint pe masura“, spune Rasvan Dragomirescu, Project Manager in Departamentul rezidential al companiei Eurisko.

Noua oferta

Concurenta care vine din partea celor care construiesc blocuri i-a determinat pe dezvoltatorii de cartiere de vile sa umble la suprafete, astfel incit preturile acestora sa devina mai accesibile. „S-au dezvoltat in special complexuri de lux cu suprafete mari de peste 350 de metri patrati, ajungind chiar la 600 sau 1.000 de metri patrati.

In prezent se dezvolta complexuri pentru clasa medie plus, cu suprafete intre 150 si 300 de metri patrati“, spune Emilia Mielu, consultant in cadrul companiei imobiliare Esop. Investitiile pe acest segment vor continua. „Pina la sfirsitul anului 2008, oferta se va majora cu inca 550 de vile noi, cumulind aproximativ 120.000 de metri patrati.

Pretul acestor locuinte noi variaza intre 800 si 1.200 de euro pe metrul patrat construit, inclusiv TVA“, mai spune Georgiana Sandu. Astfel, daca luam in calcul suprafata de 150 mpc si pretul de 800 de euro, se ajunge la o valoare a unei vile de aproximativ 120.000 de euro.

Unde se construieste

Cele mai potrivite zone pentru dezvoltarea de ansambluri de vile sint considerate, asa cum am mai spus, zonele periferice ale orasului.

„Desi pina in prezent tendinta a fost de dezvoltare a zonei periferice de nord in locatii precum Bucurestii Noi, Baneasa, Iancu Nicolae-Pipera, Corbeanca, Balotesti, Snagov, aceasta tendinta s-a continuat si in restul zonelor, unde deja s-au achizitionat loturi foarte mari de terenuri pentru dezvoltarea de noi proiecte rezidentiale“, spune Claudia Dascalescu, Senior Consultant in

cadrul Departamentului rezidential al DTZ Echinox. Specialistii spun ca este indicat sa se dezvolte astfel de proiecte in zonele care au deja specific rezidential. „Facilitatile care favorizeaza o ampla dezvoltare rezidentiala a unei zone sint: vecinatatea cu un lac, sau cu o padure, accesul facil la autostrada si la zona centrala a orasului“, mai spune Claudia Dascalescu.

In ceea ce priveste optiunea pentru amplasarea acestor ansambluri la periferia localitatilor, aceasta are justificari serioase. Cea mai importanta are in vedere randamentul investitiei. Apoi intra in calcul factori importanti precum nevoia de intimitate si de spatii verzi largi sau aspecte precum gradul de poluare fonica si a mediului inconjurator din interiorul orasului.

„Zona de nord-est spre Stefanesti, Cernica, si iesirea spre Autostrada Soarelui se vor dezvolta, iar motivele sint prezenta padurilor si a lacurilor, a autostrazii, precum si preturile mai mici la terenuri“, spune Emilia Mielu.

Integral in Cotidianul