Disputele privind oportunitatea limitarii vitezei de crestere a creditelor se dovedesc mult mai incinse decat si-ar fi inchipuit cineva. Pana acum, orice miscare de acest gen, fie ca era vorba de cresterea dobanzii de referinta, in fapt scumpirea creditului a fost inghitita mult mai usor.

Pe ici pe colo, mai aparea un comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor, ori vreun comentariu al vreunui bancher mai nonconformist, cum ar fi fostul presedinte al BRD, Bogdan Baltazar, dar linistea se reasternea in piata mult mai rapid.

De data aceasta se pare ca bancherii fac front comun cu reprezentantii societatilor financiare nonbancare si incearca sa mai obtina cate un mic avantaj, prin anumite clarificari ale normei 20, considerate pe alocuri a fi interpretabile.

Sansele acestora sunt mici insa ei se pot resemna cu gandul ca, odata intrati in Uniunea Europeana, rolul bancii centrale se va restrange pana la un minim atins in momentul trecerii Romaniei la euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu vrea si nici nu poate sa restrictioneze creditul de consum, a declarat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, la o dezbatere pe tema noilor norme BNR privind creditarea.

BNR este interesata de capacitatea de rambursare a creditelor, a explicat Vasilescu, care a adaugat ca, creditul de consum va creste in continuare, dar intr-un ritm mai lent.

In opinia sa, noile reglementari introduse prin norma BNR nr. 20/2006 nu au drept scop limitarea accesului persoanelor fizice la credite bancare.

In plan social, scopul este acela de a proteja consumatorii de credite prin reducerea riscului de supraindatorare, fiind nevoie in acelasi timp de o reglementare comuna pentru institutiile bancare si cele nebancare (IFN) in ceea ce priveste conditiile de acordare a imprumuturilor.

Directorul de comunicare al Bancii Comerciale Romane, Cornel Cojocaru, a declarat ca in plan european nu exista astfel de norme, dar exista cutume, fiind totusi la latitudinea fiecarei banci sa stabileasca propriile limite de solvabilitate.

Potrivit reprezentantului BCR, cel mai bun mijloc de evitare a restrictiilor impuse de banca centrala ar fi scaderea dobanzilor. Cojocaru a apreciat ca aceste norme vor fi relaxate intr-un viitor previzibil, adaugand ca bancile au inceput sa caute si sa gaseasca solutii pentru a-si indeplini menirea si a-si atinge obiectivele de politica comerciala.

Integral in Curentul