In plin show mediatic privind esecul in privinta acceptarii comisarului european, primim si o veste buna. O veste ca un balsam, dupa crestaturile pe care ni le-au facut pe obraz englezii, ce nu mai prididesc in a anunta conditii si conditionari pentru romanasii care ar vrea sa lucreze in Regat.

Scepticii, mai ales cei care nu au vazut niciodata cu ochi buni o relatie mai stransa cu Germania, din motive istorice, prevesteau vanturi aspre si din partea cancelarului acestei tari. Iata insa ca nu a fost sa fie asa, mai exista si mici minuni pe lumea asta.

Angela Merkel a anuntat, la Berlin, dupa intalnirea cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, ca romanii care vor sa lucreze in Germania se vor supune acelorasi reguli impuse celor zece state care au aderat la Uniunea Europeana in 2004. „Nu sunt restrictii suplimentare pentru muncitorii romani.

Nu este o situatie speciala pentru Romania“, a explicat Merkel, care nu ne poate sustine cauza fara niciun fel de rezerve, din cauza ca si-ar contrazice prea repede afirmatiile facute in campania electorala in legatura cu fenomenul imigratiei din Estul Europei.

Inainte de aceasta asigurare, Germania a solicitat Comisiei Europene ca, pana la sfarsitul anului, sa fie intocmita o informare privind modul in care Romania a rezolvat deficientele semnalate in raportul Comisiei Europene. In functie de concluziile documentului, Germania ar putea cere masuri suplimentare de protectie, a explicat cancelarul Angela Merkel.

Vestea buna este cu atat mai valoroasa cu cat vine dupa ce mai multi parlamentari germani cereau insistent activarea clauzei de salvgardare.

Textul motiunii, pentru ca a existat si asa ceva, scria negru pe alb ca „Bundestagul german considera ca masurile de salvgardare sunt necesare de la inceputul aderarii, daca lacunele enuntate de Comisia Europeana nu sunt eliminate pana la 1 ianuarie 2007“.

Norocul a venit de la Comisia Europeana, care a respins acest apel ca nefondat, cel putin pentru moment. Pana la urma, Camera inferioara a Parlamentului german a ratificat Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, documentul urmand sa fie votat peste cateva zile de Camera superioara.

Asa ca Angela Merkel, odata scapata de presiunea politica interna, ne-a putut da asigurari ca nu vom fi primiti, pe piata muncii din Germania, ca ruda saraca ori ca reprezentanti ai unei natiuni de care trebuie sa-ti fie teama, asa cum procedeaza britanicii, din cel putin doua motive:

infractionalitatea, pe de o parte, dar si competenta romanilor civilizati, care poate pune in pericol stabilitatea locurilor de munca ale englezilor ori ale altor imigranti ajunsi acum cativa ani acolo.

De aici putem trage cateva invataminte: acolo unde romanii au facut, de-a lungul vremii, o impresie buna - este cazul Germaniei, unde au ajuns mai mult sasi ori persoane din familii bune - suntem primiti cu usa deschisa, chiar daca in peisaj nu apar si imbratisarile, pupaturile.

Dar acolo unde furam din bancomate, punem la cale rapiri si cersim pe strada - cum e situatia Marii Britanii - este normal sa fim primiti mai cu rezerva.

Insa pentru imaginea ideii de Uniune Europeana este gresita abordarea lor: dinte pentru dinte, ochi pentru ochi, restrictie contra mitocanie. Dar nici noi nu ne putem baza, in diplomatie, pe preceptele biblice, cum ar fi... intoarce si obrazul celalalt.

Prin urmare, nu ne ramane decat sa luptam pentru a diminua barierele englezesti - si pe care or mai aparea - si sa ne bucuram ca nu-i suntem indiferenti Angelei Merkel. Doamnele ne-au purtat intotdeauna noroc. Cine-ar fi crezut ca Angela ne va ajuta sa mergem mai departe?