Cei care se zbat sa ia credite n-au idee cat de dura e lupta intre cei care vor sa le dea cat mai avantajos. Pentru toata lumea.

Europa e in plin razboi. Dar combatantii nu sunt nici infanteristi, nici artileristi, nici piloti de vanatoare, ci bancheri. Linia frontului s-a extins in Est, si ultimele batalii s-au purtat chiar pe teritoriul Romaniei.

Asadar, dupa ce UniCredit a fuzionat cu HVB (care anterior inghitise Bank Austria, care si mai de mult preluase Creditanstalt) a devenit numarul unu in Europa Centrala si de Est dupa activele detinute. Atunci numarul doi - Erste - a raspuns prin achizitia Bancii Comerciale Romane.

Cumpararea unei banci mari intr-o zona cu privatizare intarziata era singura cale de a nu pierde contactul vizual cu italo-germanii. Mai mult decat atat, fara BCR, Erste ar fi ajuns in clasament atat in spatele belgienilor de la KBC, cat si al conationalilor de la Raiffeisen.

Ciudat este insa ca, la randul sau, Raiffeisen nu s-a batut mai mult pentru CEC. Cu active de 1,7 miliarde euro, banca austriaca ar fi ocupat, in topul Estului, pozitia a treia, nu a patra.

Situatia operativa

Dar sa vedem mai bine linia actuala a frontului si ultimele desfasurari de trupe. Activele UniCredit in Est se ridica in pre-zent la 86,2 miliarde euro.

Banca italiana acopera intreaga regiune si poseda cele mai multe participatii la banci aflate in top 5 in tarile respective: Polonia (Bank Pekao si BPH), Cehia (HVB Bank), Slovacia (HVB Bank), Slovenia (Bank Austria Creditanstalt), Croatia (Zagrebacka Banka), Romania (UniCredit HVB Tiriac), Bulgaria (Bulbank), Serbia (HVB Bank), Bosnia (Zagrebacka Banka) etc.

In timpul acesta, Erste, care ocupa locul al doilea in regiune, cu active de 48,7 miliarde euro, detine a cincea banca din Ungaria (Erste Ungaria), a treia din Croatia (Erste Croatia), a doua din Cehia (Ceska Sporitelna) si prima din Slovacia (Slovenska Sporitelna) si Romania (BCR) - acopera in total sase tari (inclusiv Serbia).

Ea e urmata de KBC, cu active de 42,7 miliarde (Ceskoslovenska Obchodni Banka - locul unu in Cehia, Kereskedelmi es Hitelbank Bank - locul doi in Ungaria), si de Raiffeisen - cu active de 42,3 miliarde euro.

Raiffeisen e un grup bancar la fel de bine reprezentat in Europa Centrala si de Est ca si UniCredit, dar cu mai putine subsidiare care intra in top 5 - si asta doar in Croatia, Bulgaria, Romania, Slovacia (Tatrabanka), Bosnia si Albania.

La mijlocul clasamentului s-au instalat confortabil francezii de la Societe Generale, cu active de 30,1 miliarde euro si doua banci de top, in Cehia (Komercni Banka - locul trei) si Romania (BRD - locul doi).

Pozitia a sasea in Europa Centrala si de Est a fost adjudecata de cea mai mare banca din Ungaria - OTP (cu active de 23,5 miliarde dupa preluarea Raiffeisen Ucraina), care a reusit sa achizitioneze si numarul unu din Bulgaria (DSK).

In imediata vecinatate se pozitioneaza italienii de la Intesa (active de 22,1 miliarde euro), care sunt proprietarii numarului patru din Ungaria (CIB) si a bancilor cu numarul doi in Slovacia (VUB), Serbia (Delta) si Croatia (Privredna Banka).

In fine, numele care mai trebuie mentionate in competitia bancara care s-a ramificat catre Est sunt: ING (ING Slaski - a patra banca din Polonia), Citibank (Bank Handlowy - a cincea in Polonia), Swedbank/ Hansabank (concentrata in tarile baltice), Nova Ljubljanska Banka (numarul unu in Slovenia, cu KBC pe post de actionar minoritar), Commerzbank (BRE Bank - Polonia),

Hypo Alpe - Adria (concentrata pe fosta Iugoslavie), Allied Irish Bank (Bank Zachodni WBK - Polonia), GE Money (Budapest Bank), Volksbank, ABN Amro, National Bank of Greece - NBG (United Bulgaria Bank, Banca Romaneasca), EFG Eurobank (Bancpost, Bulgarian Post Bank), Bayerische Landesbank (MKB - Ungaria), Millennium, Fortis, Dexia etc.

Sageti pe harta strategica

Iata ca dupa trecerea in revista se vede ca termenul de razboi nu e deloc eronat. Ca dovada, noi, in Romania, am auzit de majoritatea numelor mentionate, fie ca a fost vorba de achizitii, fuziuni (precum cea dintre HVB si Banca Tiriac, pe de o parte, si intrarea sub cupola UniCredit a amandurora), fie am intalnit respectivele banci pe listele cu pretendenti la privatizarea BCR si CEC.

Dar cel mai mult privirea panoramica ne foloseste sa vedem cine mai urmeaza sa vina in Romania, probabil Intesa, KBC, Commerzbank. Si se mai poate adauga ceva: ca batalia din Romania va deschide frontul spre Albania si Ucraina.

Apropo de Albania, acolo a intrat deja Raiffeisen, care are o cota de piata de 40,8%. In Romania, cotele nu-s chiar atat de mari - BCR are 25,9%, iar BRD - 16,7%. Dar nici asa de mici ca in Polonia, unde nimeni nu trece de 14-15% (Pekao-BPH va fi constransa sa vanda 200 de sucursale si-si va reduce dimensiunea in jurul bancii de stat PKO, care detine 14,5% din piata).

Cand bancile vor considera ca la Varsovia, Katowice sau Wroclav e prea mare inghesuiala vor ataca zonele cu competitie mai redusa.

Integral in Saptamana Financiara