Cu profituri uriase la jumatatea anului, Romgaz face sponsorizari pe banda rulanta, in timp ce pretul gazelor creste continuu.

Chiar daca vina majorarii tarifelor nu-i apartine, Petrom fiind producatorul care pune presiune pe autoritatile romane pentru a scumpi gazele, compania de stat Romgaz trage foloasele.

Dupa ce a inregistrat profituri de circa 370.000 de euro pe zi in primele sase luni ale anului, Romgaz isi cheltuieste o parte din averea la care contribuie fiecare roman racordat la teava de gaz prin sponsorizari aiuritoare.

Sumele acordate sub forma de sponsorizare, spun oficialii companiei din Medias, sunt prinse in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat de actionari. Iar actionarul principal al companiei este statul roman, prin Ministerul Economiei, care detine 85% din totalul actiunilor.

Fondul Proprietatea, care controleaza celelalte 15% din titlurile Romgaz, nu a fost de acord cu distribuirea banilor in proiecte caritabile. Sau in sponsorizari discutabile.

In prima jumatate a acestui an, Romgaz a cheltuit peste 500.000 RON in asa-zise proiecte sociale. Potrivit datelor din Referatul nr. 102783/5 iulie 2006 - avizat de Consiliul de Administratie al societatii si aprobat de conducerea ministerului - au fost acordate sponsorizari catre ONG-uri, institutii de invatamant, biserici, parohii, organizatii sportive, primarii si Consilii Judetene.

Bani pentru popicari si tenismani

Printre norocosii care au obtinut bani de la furnizorul de gaze naturale aflat in proprietatea statului se numara si echipa feminina de popice a societatii. Fetele care arunca bila la Romgaz Electromures au primit 12.600 RON de la firma de stat care patroneaza clubul, suma aprobata prin Hotararea Consiliului de Administratie nr. 4/27 aprilie 2006.

Printr-o alta hotarare, emisa cu doua luni inainte, Asociatiei Tenis Club Romgaz i s-a acordat un sprijin financiar pentru asigurarea transportului la turneul de tenis de camp desfasurat la Uberlingen (Germania), iar Clubului Sportiv Romgaz Electromures Tg.-Mures i s-a oferit o mana de ajutor pentru a putea participa la etapa a doua a Ligii campionilor de popice, desfasurata la Praga (Cehia).

Ambele actiuni caritabile au luat in considerare decontarea cheltuielilor pe baza documentelor justificative.

Bani au mai primit Clubul Sportiv Municipal Sibiu - 3.000 RON pentru desfasurarea activitatilor competitionale ale echipei de handbal -, cluburile sportive Muresul si Tera Sah - 2.000 RON, respectiv 1.500 RON, pentru participarea unor sportivi la campionatele de ciclism si sah. Cel mai mult a primit CS Romgaz Electromures Tg.-Mures: 44.939,60 RON, pentru repararea pistelor de popice.

Sindicatele au luat spuma

Nu doar sportivii au fost insa ajutati de compania de stat Romgaz, care face profituri din vanzarea gazelor naturale.

Sindicatele active in aceasta societate au primit dovada bunavointei Consiliului de Administratie: pentru a petrece cum se cuvine ziua de 8 Martie, Sindicatul Liber din SNGN Romgaz SA Medias a primit 49.400 RON, Sindicatul Extractie Gaze Naturale Tg.-Mures a obtinut 18.000 RON, iar Sindicatul Liber Independent Ploiesti - numai 10.800 RON. Adica un total de 80.000 RON.

Sindicatele au mai primit sponsorizari de 5.000 RON pentru organizarea unui campionat de tenis de masa si le-au fost decontate cheltuielile - pe baza de devize, nu altfel, la deplasarea cu avionul la Budapesta a membrilor Consiliului sindical.

Pentru Asociatia nevazatorilor, in schimb, Romgaz n-a gasit decat 2.000 RON, pentru protejarea si ajutorarea handicapatilor cardiaci a alocat 3.000 RON, iar pentru Asociatia Umanitara Ajutorarea Copiilor orfani si defavorizati s-au strans 2.000 de euro.

O suma echivalenta, in lire sterline de asta data, a fost oferita sub forma sponsorizarii inginerilor petrolisti pentru organizarea unui simpozion.

Pentru ca era stramtorata financiar si avea un proiect deosebit, Fundatia Herman Obert a primit de la Romgaz, cu titlu de sponsorizare, 2.000 RON pentru a organiza manifestatii care sa marcheze aniversarea a 25 de ani de la zborul cosmic al lui Dumitru Prunariu.

Integral in Saptamana Financiara