Romania ocupa din nou un loc rusinos in ultimul studiu al Transparency International privind coruptia la nivel global. Clasata pe locul 84 in lume, Romania se afla in urma Bulgariei in ceea ce priveste perceptia asupra luptei anti-coruptie, progresul fata de anul trecut fiind infim.

Indicele de Perceptie a Coruptiei (IPC) este un criteriu de clasare a tarilor in functie de gradul in care este perceputa existenta coruptiei in randul oficialilor si politicienilor.

Astfel, pe o scara de la 1 la 10 in care 1 inseamna “coruptie generalizata”, iar 10 este echivalentul lui “la noi in tara nu exista coruptie”, Romania a primit 3.1 puncte, cu o zecime mai mult decat in urma cu un an. Din punctul de vedere al IPC, Romania se claseaza pe locul 84 din cele 163 de tari studiate.

Tarile UE au peste un indice de peste 7

Media Indicelui de Perceptie a Coruptiei (IPC), obtinuta de statele care sunt membre ale Uniunii Europene a fost de 7,71. Daca ne referim la cei zece noi membri ai UE, atunci IPC este notat cu 5.3.

Tara noastra insa este departe de aceste “norme ale indicelui coruptiei”. Chiar si vecinii bulgari au atins un scor de patru puncte.

Statele care stau cel mai bine la IPC sunt Finlanda, Islanda si Noua Zeelanda, unde punctajul este de 9,6. Japonia, cu 7,6, sta mai bine decat Franta, care are 7,4 puncte, iar Ungaria are un IPC de 5,2. De asemenea, Turcia, Jamaica, Kuwait, Liban si Cuba sunt tari unde coruptia e perceputa ca fiind mai scazuta decat la romani.

Care sunt tarile mai corupte decat Romania?

Tanzania si Vietnamul sunt tari cu un IPC mai mic de trei puncte. Doua puncte la coruptie are Republica Democrata Congo, iar sub acest nivel se situeaza state cum ar fi Sudan, Irak si Haiti.