70 de copii au fost scosi din tara, oficial, in perioada 2000 - 2005, pentru a fi tratati in strainatate, se arata intr-o adresa a Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), ca raspuns la intrebarile formulate de cotidianul Gandul. ANPDC "nu detine in prezent date cu privire la copiii deplasati in strainatate la tratament medical si care au revenit in tara".

Ce s-a intamplat cu acesti copii, carora pare ca li s-a pierdut urma? Multi dintre ei se afla si acum, la multi ani dupa ce au parasit tara, in tutela unor cetateni straini. Tutela a devenit forma mascata de adoptie, in special dupa ce Romania a instituit celebrul Moratoriu care a pus capat afacerii adoptiilor internationale.

Ne aflam in posesia mai multor documente care demonstreaza acest mecanism.

Din cei 70 de copii care au parasit tara pe considerente medicale, 69 au fost preluati si transportati de 6 ONG-uri.

Printre acestea, se numara SERA (Solidarite Enfants Roumains Abandonnes), infiintata de afaceristul francez Francois de Combret, in 1990. De Combret este un sustinator fervent al reluarii adoptiilor internationale, aflandu-se la originea demersurilor care s-au soldat cu Rezolutia din 10 iulie a Parlamentului European, prin care se cere Romaniei revizuirea a 1092 de dosare de adoptie.

Integral in EvZ