Activitatea de creditare din Romania in 2006 a depasit estimarile, datorita performantelor economice si a consumului inca robust, inregistrandu-se cresteri semnificative ale imprumuturilor in moneda nationala.

Conform specialistilor din divizia de cercetare a Grupului UniCredit, cresterea pietei creditului va fi condusa de segmentul de retail, iar segmentul creditelor de consum (credite de consum, credite de nevoi personale, carduri de credit) va deveni si mai atractiv pentru populatie.

Lipsa de locuinte noi si cresterea semnificativa a preturilor de pe piata imobiliara, raportat la cresterea venitului per familie, vor conduce la reducerea puterii de achizitie a locuintelor. Aceasta va mentine imprumuturile ipotecare sub potentialul de crestere, cu o evolutie anuala in ansamblu de numai 24% in 2007, comparativ cu cresterea anuala de 36% estimata pentru anul curent.

Pe de alta parte, creditele de consum vor continua sa creasca, alimentate de consumul accentuat, de veniturile in crestere si de dobanzi in scadere, un aport redus provenind din activitatea institutiilor financiare nebancare (IFN-uri).

Se apreciaza ca expansiunea activitatii IFN-urilor (inclusiv companii de leasing) se va tempera odata ce va intra in vigoare noua legislatie referitoare la acestea.

Depozitele pentru persoane fizice vor determina expansiunea pietei si in 2007, cu cresteri usor mai mici pe segmentul de depozite pentru companii ca rezultat al activitatii investitionale in crestere.

Integral in Romania Libera