Forta de munca calificata nu este o problema a Europei. Angajatorii din Uniunea Europeana au cea mai larga plaja de alegere din lume in ceea ce priveste lucratorii calificati, arata un raport Manpower. Dar excesul de lucratori calificati indica o lipsa la capitolul forta de munca necalificata.

Raportul Manpower (www.manpower.com), analizeaza 32.000 de angajatori din 26 de tari de pe toate continentele, pe perioada februarie-august 2006. Se arata ca in timp ce jumatate din angajatorii americani au avut in aceasta perioada probleme in a recruta forta de munca calificata de care aveau nevoie, numai o sesime din companiile Uniunii Europene au fost in aceasta situatie.

Raportul Manpower se refera la pozitiile care cer oameni cu o calificare universitara, ca ingineri, asistente medicale, manageri marketing, contabili, etc.

Desi echilibrul dintre cererea si oferta de forta de munca este mai bun in Europa decat in regiunea Asia-Pacific, somajul din Uniunea Europeana (raportat la 7,8% in luna septembrie de catre Eurostat) se datoreaza diferentei mari dintre oferta excesiva si cererea de forta de munca calificata.

Integral in EurActiv.ro