Marea Britanie s-a micsorat. Are dimensiunile unui tabloid. Mare consumatoare de spaime si prejudecati, aceasta societate, altadata sigura pe sine si demna sub apasare, are acum pasiunea ignorantei ramificate.

Teama si grotescul sint la mare cautare si cresc, adesea din vid, chemate de nervi slabi si conformism acerb. Indrumatorii sobri au disparut. Noul educator e „The Sun“, o colectie tiparita de anecdote vulgare si dezvaluiri gretoase, extrase la usa cluburilor de noapte sau din lenjeria intima a vedetelor care isi vind pe un ban bun promiscuitatea.

Pe prima pagina stau, acum, incadrati de silicoane si omoruri, romanii. Mai bine zis pericolul romanesc. Si mai bine zis, ofensiva noului imperiu romano-bulgar. In esenta, „The Sun“ si-a informat cititorii ca n-au de ce sa se teama: totul e in regula, nu sintem in pana de frici, spaime si deliruri.

Romanii ne vor aduce prostitutia, furtul in masa, ne vor fura locurile de munca si vor indoi bugetele de asistenta sociala. Bulgarii sint pe aproape, desi specialitatea lor sint drogurile. Si unii, si altii vor sosi in Anglia, insotiti de plamini si ne vor umple de TBC.

Insa „The Sun“ e si un ziar de informatie solida. El a obtinut un „raport secret“ al Guvernului din care reiese ca „pina la 85% din furturile de bancomat sint opera bandelor romanesti“. Situatia e mai mult decit grava. E bizara. Astfel, criminalitatea romano-bulgara are doua trasaturi iesite din comun.

Partea ei in plina desfasurare e apriga, dar lipsita de faptasi. Nu exista in Marea Britanie suficienti romani si bulgari pentru atitea furturi. Asta daca nu cumva echipe mobile romano-bulgare fac turul bancomatelor britanice si au grija sa nu ofileasca procentajul alocat. In sfirsit, segmentul viitor de criminalitate si tuberculoza, garantat de „The Sun“, va fi prost servit.

Romanii nu stau la granita gata sa navaleasca. Nimeni nu stie pe ce se bazeaza ipoteza unei migratii romanesti care se simte bine in Spania sau in Italia si nu pare atrasa de „Sun-ul“ britanic.

Nimeni, nici „The Sun“, soarele stiintei despre numarul tovarasilor de pat ai doamnelor din Big Brother, nici Guvernul, care a cistigat reputatia solida a celei mai prost informate institutii britanice, nu stie daca si citi barbari romani vor sosi si vor deciviliza tara cu cel mai mare procent de delincventa juvenila din Europa.

Acum doi ani, Guvernul a pariat pe 30.000 de sosiri din Polonia si alte tari est-europene. Cifra reala a trecut de 500.000. Si nici o relatare despre teroarea polono-ceha. Anul acesta, Guvernul a estimat ca in tara intra zilnic 1.500 de emigranti, dar a fost silit sa admita ca nu mai tine evidenta circulatiei la punctele de frontiera si ca a facut o proiectie intemeiata „pe sondaje“.

De aici credibilitatea sporita a „raportului secret“ care pune 85% din spargerile de bancomate in palmaresul romanilor inca absenti din Marea Britanie.

Ce se stie mult mai precis e ca romanii si bulgarii sint marfa ideala pentru insulta gratuita. Romanii sint albi si nu costa.

Imaginati-va ca „The Sun“ sau vreun „document secret“ al Guvernului ar informa ca 70% din jafurile cu mina armata sint opera persoanelor de culoare, ca 80% din emigratie soseste din lumea a treia, ca pina la 85% din emigrantii lumii a treia cer ajutor social si ramin asistati din tata in nenumarati fii si fiice. Asa ceva nu se spune. Ar fi o dovada de rasism.

In cazul romanilor, insa, orice insulta e admisa. Caci nici o insulta nu e o dovada de rasism atita timp cit loveste in albi. Mai ales daca ei sint cam muncitori, cam bisericosi si nu prea cer ajutoare sociale (cu exceptia sinistra a celor 14 polonezi din 300.000 care au primit locuinte sociale).

Cine mai avea indoieli poate citi declaratia luminoasa a lui Trevor Phillips, directorul Comisiei pentru Egalitate Rasiala, care si-a bucurat si indatorat gazdele de la BBC, declarind ca „atitudinea emigrantilor est-europeni fata de persoanele de culoare e la nivelul anilor ’50, iar asa ceva e inacceptabil“.

Ramine in schimb perfect acceptabil ca tot ce nu se poate spune despre rasele si culturile tabu sa fie aruncat in obrazul romanilor si al bulgarilor. In fata, tocmai pentru ca nu sint de fata. E de asemenea acceptabil ca zidari romani sa zugraveasca locuinta domnului Phillips la jumatate de pret si incomparabil mai bine decit e obiceiul prin Anglia.