Institutul Cultural Roman Londra (ICR) gazduieste in sediul din Belgrave Square Festivalul de “Arta & Muzica”, organizat de fundatia Pro Patrimonio in perioada 6- 9 noiembrie 2006. ICR sustine ca partener aceasta a doua editie a festivalului, atat prin oferirea spatiului de desfasurare a festivalului, cat si prin contributii la programul propriu zis.

Au fost invitati la Londra creatorii populari Maria Dinoiu si Paul Buta, care vor face ateliere demonstrative de mestesuguri: tesatorie traditionala de covor oltenesc si creatie de masti traditionale din Moldova.

Publicul lor este cel al adultilor care viziteaza expozitia din Belgrave Square, dar si copii intre 10 si 18 ani de la doua scoli din Londra, unde am programat doua ateliere practice.

Primul atelier, cu grupul de teatru de la scoala Pimlico, s-a bucurat de mare succes - tinerii au cusut dinti de fasole si au lipit urechi de pasla pe fetele impletite din rafie sau blana ale mastilor aduse de Paul Buta. Au fost incantati sa afle despre colegii lor din Romania, si ei “ucenici” in arta confectionarii si “jocului” cu masti.

"Poate facem chiar un spectacol adevarat cu masti - jucat de noi si copii din Romania, a declarat Rory Simpson, profesoara de teatru. Planuim asadar continuarea”.

Programul, detaliat la www.icr-london.co.uk, cuprinde expozitia de acuarele a artistei britanice Celia Ward; expozitia de covoare oltenesti lucrate manual de Elisabeta Murgu si masti traditionale confectionate de Paul Buta; demonstratiile de tesatorie manuala ale Mariei Dinoiu; concert de pian si vioara sustinut de Andrei Gocan si Daniel Adni; prelegere si film despre obiceiurile de iarna cu

masti, realizate de Sarah Posey, Gabriel Hanganu si Adina Bradeanu; prezentare-recital despre muzica bizantina sustinuta de Ion Minoiu; vizite la Horniman Museum si Victoria & Albert Museum, unde se gasesc colectii de instrumente muzicale vechi, broderie si costume populare romanesti.