Fostul lider irakian, Saddam Hussein, aflat din nou, marti, in fata instantei, la doua zile dupa ce a fost condamnat la moarte prin spanzurare pentru crime impotriva umanitatii, i-a indemnat pe irakieni la reconciliere, scrie Reuters.

"Fac apel la toti irakienii, arabi si kurzi, sa ierte, sa ne impacam si sa ne strangem mainile", a declarat Saddam in fata tribunalului care il ancheteaza pentru genocid impotriva etnicilor kurzi.

Fostul lider irakian, Saddam Hussein s-a intors in boxa acuzatilor, marti, de data aceasta, intr-un nou proces, pentru genocid comis impotriva kurzilor.

Audierea s-a deschis in absenta avocatilor apararii, care boicoteaza procesul pentru a protesta fata de numirea judecatorului Mohammed al-Oreibi al-Khalifa, sustinand ca desemnarea acestuia a fost facuta la interventia guvernului.

Dupa doua zile de la condamnarea sa la moarte, Saddam Hussein si alti sase co-inculpati, intre care si varul sau Hassan al-Majid, sunt judecati pentru ca au ordonat si au pus in aplicare campaniile militare de la Anfal intre 1987-1988. In urma acestor actiuni, peste 180.000 civili au murit in Kurdistanul irakian.

Conform declaratiilor unui avocat al acuzarii, inculpatii in acest caz risca pedeapsa cu moartea, daca vor fi gasiti vinovati.

Saddam a fost deja condamnat la moarte intr-un alt proces, sentinta fiind facuta publica duminica trecuta. Potrivit The Times, Saddam ar putea fi spanzurat pana la sfarsitul lunii ianuarie, dupa cum a declarat un oficial cu rang inalt, consilier al premierului Nuri al-Maliki.

In lipsa avocatilor, apararea este asigurata de avocati numiti din oficiu, dar pe care acuzatii ii refuza.