Deputatii au respins marti cu 229 de voturi impotriva, opt voturi favorabile si doua abtineri, initiativa legislativa care prevedea ca CNSAS sa publice pe pagina de internet dosarele din arhivele fostei securitati. Ei au formulat insa o noua propunere, care prevede publicarea online a deciziilor CNSAS impreuna cu documentele care au stat la baza acestora, doar cu acordul persoanelor in cauza.

Prima initiativa nu a avut prea multe sanse de reusita ea obtinand inca de la comisia juridica aviz negativ pe motiv ca incalca drepturile si liberatiile fundamentale ale omului.

In expunerea de motive, initiatorul Gabriel Sandu (PNL) arata ca scopul acestei initiativei legislative este sa ofere prilejul cetatenilor sa poata decide fara influente venite din afara asupra trecutului demintarilor care conduc institutiile statului.

Modificarea legii CNSAS prevedea ca in termen de 60 de zile de la preluarea dosarelor de la detinatorii autentici Consiliul poate publica pe propria pagina de internet continutul scanat al documentelor privind persoanele care ocupa demnitati sau functii.

Deputatii in schimb nu au fost deloc de acord cu aceasta modificare motivand ca incalca drepturile si liberatile funadmentale ale omului. Saptamana trecuta, intr-o sedinta comuna, deputatii din Comisia juridica si cei din Comisia pentru aparare au avizat negativ propunerea legislativa.

Alaturi de reprezenatntii opozitiei si deputati liberali au fost de acord ca publicarea dosarelor pe internet a celor care au colaborat cu securitatea incalca unele prevederi constitutionale referitoare la dreptul oricarui cetatean la viata privata.

„Am discutat cu totii la comisie si am fost de acord ca asa cum a fost formulata modificarea nu poate fi pusa in aplicare. In primul rand scanarea documentelor de catre CNSAS impune un volum de munca titanic, iar in al doilea rand in acele dosare sunt date personale si intime despre persoanele in cauza care nu se pot publica”, a declarat liberalul Dragos Ujeniuc.

Aceiasi parere o are si liberalul Ioan Timis, care a declarat ca initiativa legislativa era prost formulata si nu putea fi pusa in aplicare. „Datele pe care le detine un dosar de colaborare cu securitatea sunt date cu caracter pesonal si ele nu pot fi publicate decat cu acordul persoanei in cauze altfel s-ar incalca drepturile omului”, a explicat Timis

In cadrul discutiilor de la comisiile de specialitate s-a cazut de comun de acord inclusiv, cu acceptul liberlilor, ca initiativa sa primeasca raport de respingere. De altfel si guvernul avizase negativ, pe aceleasi considerente, propunerea deputatului liberal.

In plenul Camerei Deputatilor, la votul final, initiativa a picat cu brio in urma intelegerii de la comisie. Deputatul PSD Valeriu Zgonea a declarat, dupa rezultatul votului, ca „acesta demonstreaza ca nici liberalii nu cred in publicarea pe internet, ca actiune sanctionatorie, a dosarelor persoanelor care fac obiectul discutiilor din CNSAS".

Initiativa legislativa privind publicarea pe internet a dosarelor colaboratorilor cu securitatea a luat marti alta forma fiind refacuta de deputati si bagata spre dezbatere la Comisia Juridica. Marti dupa amiaza deputatii juristi au adoptat un proiect de lege initiat de doi deputatii PSD (Florin Iordache si Minodora Cliveti) si un deputat PRM (Adrian Mosoiu.)

Proiectul de lege prevede ca deciziile date de CNSAS privind colaborarea cu fosta Securitate pot fi publicate pe internet iar in ceea ce priveste documentele care au stat la baza acestor decizii ele pot fi facute publice pe internet doar cu acordul persoanleor in cauza.

Aceasta noua propunere urmeaza sa fie supusa votului plenului Camerei Deputatilor. Forul legislativ decizional in cazul acestei initiative este Senatul.