Produsele falsificate ce provin de pe piata chinezeasca afecteaza grav competitivitatea concurentilor din Europa si ingreuneaza orice discutie de colaborare intre China si statele membre, a declarat marti Peter Mandelson, Comisarul European pentru Comert, citat de Reuters.

Cu ocazia unui discurs tinut la Universitatea din Tsinghua, Peter Mandelson a specificat ca statul chinez a primit o bila neagra din partea Organizatiei Mondiale a Comertului din cauza neindeplinirii tuturor obligatiilor sale comerciale, ceea ce va duce la sanctiuni din partea statelor membre ale UE.

Statele europene si SUA au cerut in mai multe ocazii Chinei sa ia masuri mai dure impotriva pirateriei comerciale, si au amenintat cu o posibila plangere la adresa OMC daca statul chinez nu isi va respecta obligatiile impuse de organizatia ce redacteaza politicile de comert global.

In cursul lunii octombrie, grupul producator de autovehicule grele MAN a anuntat ca va da in judecata un producator chinez acuzat de copierea unui model de autobuz produs de compania europeana. Compania chineza Zongda a precizat ca modelul ii apartine si ca va lupta legal impotriva grupului MAN.

Uniunea Europeana si China vor lansa in ianuarie 2007 o serie de discutii privind dezvoltarea unor legaturi economice si politice mai stranse.