Presedintele PD Emil Boc a inceput sa comunice cu Calin Popescu Tariceanu prin scrisori oficiale, strecurate apoi presei. El i-a cerut marti omologului sau liberal intrunirea Consiliului National de conducere al Aliantei D.A., afirmand ca PNL nu a raspuns primelor demersuri facute in acest sens.

Vicepresedintele liberal Puiu Hasotti a declarat pentru HotNews.ro ca intalnirea va avea loc, intr-un loc si la o data stabilita de comun acord, dar “pentru ca e necesara, nu pentru ca Boc o cere”.

“Reprezentantii PD au efectuat numeroase demersuri pentru ca o sedinta a Consiliului de Coordonare a Aliantei D.A. sa aiba loc luni, 6 noiembrie, in vederea stabilirii calendarului desemnarii candidatilor pentru functiile ce revin Romaniei in structurile europene.

Din pacate, reprezentantii PNL nu si-au aratat disponibilitatea pentru o asemenea intalnire, motiv pentru care presedintele PD a solicitat in scris presedintelui PNL convocarea de comun acord a Consiliului de Coordonare a Aliantei D.A.”, se precizeaza intr-un comunicat remis presei de Partidul Democrat, insotit de scrisoarea cu antetul Aliantei adresata lui Calin Popescu Tariceanu.

„Pentru a ne optimiza actiunea in aceasta privinta, o sedinta a Consiliului National de Conducere al Aliantei D.A. la inceputul acestei saptamini ar fi fost extrem de oportuna, iar PD a facut numeroase demersuri pentru ca aceasta intilnire sa aiba loc.

Deoarece nu a existat vointa ca intilnirea saptaminala sa aiba loc luni, 6 noiembrie 2006, va adresez invitatia de a stabili, de comun acord, data urmatoarei reuniuni a Consiliului National de Conducere, absolut necesara pentru o pozitie comuna a Aliantei D.A. in ceea ce priveste candidaturile europene.

Va propun data de luni, 13 noiembrie a.c., la sediul PD din P-ta Valter Maracineanu”, se scrie in scrisoarea semnata “cu consideratie, Emil Boc”.

In replica, vicepresedintele liberal Puiu Hasotti nu a scapat nici el ocazia de a-si ataca propriii parteneri politici. “In repetate randuri, PD a dus o politica de diversiune. Dupa ce, la Buzau, au gasit de cuviinta sa ne atace, acum vin cu apeluri disperate la unitatea Aliantei”, a declarat Hasotti pentru HotNews.ro.

El spune ca liberalii sunt de acord cu convocarea Consiliului National de Conducere, dar nu iau in calcul “falsele somatii pe care le transmite domnul Boc”. “Ne intalnim pentru ca trebuie, nu pentru ca Boc lanseaza fumigene”, a mai adaugat Hasotti.

El sustine ca locul si data intalnirii vor fi stabilite, conform protocolului de colaborare, de comun acord, de secretarii generali ai celor doua formatiuni.

“Domnul Boc doar sa vina cu lista candidatilor PD, dupa ce o stabileste Traian Basescu”, nu a uitat vicepresedintele PNL sa-i plaseze pe democrati sub autoritatea sefului statului.

Problemele actuale dintre liberali si democrati nu se rezuma doar la intalnirea pentru stabilirea modalitatii de alegere a reprezentantilor Romaniei in institutiile europene. PNL l-a desemnat deja pe Bogdan Olteanu ca si coordonator al campaniei electorale pentru alegerile parlamentarilor europeni, dar PD nu se grabeste sa-i numeasca omologul.

Ba mai mult, Emil Boc a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca nici nu intentioneaza sa o faca in graba. “Asteptam o clarificare a situatiei din PNL, intrucat cei care au format alianta D.A. sunt acum in afara PNL, iar cei care sunt acum in acest partid s-au opus formarii aliantei", a explicat el.

Asta dupa ce, in ultimele saptamani, evitase sa comenteze subiectul exlcuderii grupului Stolojan-Stoica, afirmand doar ca este “o problema interna a liberalilor”.

Pe de alta parte, succesul pe care il are platforma lansata de exclusii din PNL l-a facut pana si pe Tariceanu sa nu nege posibilitatea ca cel putin Theodor Stolojan sa fie reprimit in partid.

“In PNL are loc oricine care sustine necesitatea unui partid liberal puternic. Ne dorim un partid puternic si ne-am propus sa fim un partid de dreapta. Cei care doresc sa faca o alta constructie sa o faca. Cei care vor sa vina in partid si sustin convingerile liberale sunt bineveniti”, a declarat Tariceanu dupa ce a fost intrebat daca sustine intoarcerea lui Stolojan in partid.

Fostul presedinte al PNL a declarat in urma cu mai bine de trei saptamani, la Pitesti, la lansarea noii platforme, ca a primit deja propuneri din partea unor filiale de a se reinscrie in PNL.