Agentia de rating Standard & Poor's a anuntat, marti, imbunatatirea calificativului acordat Romexterra Bank pentru creditele pe termen lung de la “B” la “BB minus” si l-a scos de sub supraveghere, potrivit unui comunicat al agentiei. In acelasi timp, Standard & Poor's a confirmat calificativul "B" acordat bancii pentru creditele pe termen scurt, cu perspectiva stabila.

Decizia agentiei de rating reflecta noua structura a actionariatului bancii, importanta strategica pentru MKB, precum si beneficiile ce deriva din experienta si tehnologia detinute de banca ungara in principalele domenii de activitate.

“Perspectiva stabila se bazeaza pe asteptarile Standard & Poor's potrivit carora reteaua si pozitia pe piata detinute de Romexterra vor continua sa se imbunatateasca pe termen mediu si lung, permitand bancii sa sustina dezvoltarea activitatii si cresterea veniturilor", a declarat Magar Kouyoumdjian, analist de credit al agentiei.

Potrivit analistilor Standard & Poor's, ratingurile viitoare vor depinde de succesul dezvoltarii bancii intr-un mediu concurential si de mentinerea unor niveluri adecvate ale activelor, lichiditatii si capitalizarii.

"Sprijinul din partea MKB, atat in ceea ce priveste activitatea si sistemele de control, cat si finantarea si capitalul, ar putea influenta pe termen mediu revizuirea in crestere a ratingului Romexterra", a adaugat Magar Kouyoumdjian.

MKB si Romexterra au incheiat in luna octombrie contractul prin care banca ungara a devenit actionarul majoritar al institutiei romanesti de credit, controland 55,36% din capitalul social al acesteia.

La sfarsitul anului trecut, Romexterra Bank a inregistrat un profit brut de 6,2 milioane euro, in crestere cu 120% fata de profitul obtinut in anul 2004, iar la finele primului trimestru al anului 2006, banca a obtinut un profit de 2,45 milioane euro, in crestere cu 77,11% fata de aceeasi perioada de referinta. In prezent, banca are o cota de piata de 0,8%.

Romexterra Bank este activa pe piata romaneasca a serviciilor bancare, pe piata serviciilor de leasing, prin Romexterra Leasing IFN si pe piata investitiilor financiare, prin Romexterra Finance.