Volumul primelor brute subscrise aferente contractelor de asigurare incheiate in primele noua luni ale anului a fost de 4,25 miliarde de lei, conform raportarilor transmise Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) de catre societatile de asigurare autorizate.

Din acest total, primele brute subscrise aferente contractelor de asigurari generale s-au cifrat la 3,43 miliarde de lei, in timp ce asigurarile de viata au generat prime subscrise in suma de 811,29 milioane de lei.

Primele subscrise in primele trei trimestre din 2006, aferente ambelor categorii de asigurare, reprezinta 96% din volumul inregistrat in cursul intregului an 2005. In cazul categoriei de asigurari generale acest procent este de 102%, iar in cazul categoriei de asigurari de viata de 78%.

La finele celui de-al treilea trimestru al anului in curs erau in vigoare 14,1 milioane contracte de asigurare, din care 8,41 milioane contracte de asigurari generale, respectiv 5,74 milioane contracte de asigurari de viata. Comparativ cu situatia existenta la sfarsitul anului 2005, numarul total de contracte in vigoare la 30 septembrie 2006 era cu aproximativ 22% mai mare.

In perioada analizata, ca urmare a producerii riscurilor asigurate conform contractelor incheiate, societatile de asigurare au platit indemnizatii in suma totala de 1,82 miliarde de lei, din care 1,72 miliarde lei aferente asigurarilor generale si 99,57 milioane lei aferente asigurarilor de viata.

Din analiza pe clase de asigurare a rezultat ca cele mai mari ponderi in total prime brute subscrise din asigurari generale sunt detinute de asigurarile de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare (38,7%), asigurarile de raspundere civila auto (28,9%), asigurarile de incediu si calamitati naturale (11,8%) si asigurarile de credite (8,4%).

Desi detin o pondere relativ redusa, respectiv de 3%, s-a constatat ca asigurarile de daune la proprietati au inregistrat o dinamica accelerata, primele subscrise in primele trei trimestre la reprezentand deja peste 150% din totalul inregistrat la aceasta clasa pe parcursul intregului an 2005.

In categoria asigurari de viata, cele mai mari ponderi sunt detinute de clasa I - asigurarile de viata, anuitati si asigurari suplimentare, cu o pondere de 61,9%, si de clasa III - asigurari de viata si anuitati care sunt legate de fonduri de investitii, cu o pondere de 36,2%.