Oficialii din Sanatate spun ca noile pachete de tigari vor reduce numarul fumatorilor.

Prin imaginile horror aplicate pe pachetele de tigari, oficialii Ministerului Sanatatii Publice (MSP) spera sa-i convinga pe romani sa renunte la fumat. De anul viitor, producatorii si importatorii produselor din tutun vor fi obligati sa aplice pe fiecare pachet de tigari una dintre cele 14 imagini propuse de MSP printr-un ordin aflat acum in dezbatere publica.

Imaginile, mai graitoare decat cuvintele

„Mesajele care urmeaza sa fie aplicate pe pachetele de tigari sunt foarte explicite. Imaginile sunt mult mai graitoare decat cuvintele, ele adresandu-se si componentei emotionale. Mai ales in randul tinerilor, acest gen de mesaje o sa aiba efect”, este de parere Magda Ciobanu, medicul coordonator al proiectului, de la Centrul de Consiliere pentru Renuntarea la Fumat.

In acest moment, in ordinul propus de MSP (www.ms.ro) sunt afisate 42 de imagini socante care avertizeaza asupra efectelor devastatoare pe care le poate avea fumatul. „Dintre acestea vor fi selectionate 14 imagini care urmeaza sa fie aplicate pe pachetele de tigari”, mai spune medicul Magda Ciobanu.

Costul avertizarilor, platit de fumatori

Romania nu va fi singura tara care va avea un astfel de sistem de etichetare a pachetelor de tigari. Potrivit unei decizii a Comisiei Europene, ale carei norme de aplicare au aparut in acest an, toate tarile Uniunii Europene sunt obligate sa adopte un astfel de sistem de avertizare, sustin initiatorii proiectului.

Proiectul de act normativ va fi in dezbatere publica pe site-ul MSP timp de 30 de zile. „Pot sa mai apara modificari in functie de propunerile opiniei publice sau ale celor din industria de profil”, precizeaza Oana Grigore, purtator de cuvant al MSP.

Noul act normativ prevede ca producatorii si importatorii produselor din tutun sa indeplineasca prevederile ordinului pana pe 15 mai 2007.

„Pretul pentru aplicarea acestor avertismente va fi acoperit de fumatori, prin scumpirea tigarilor. Interesul nostru este ca populatia sa nu mai fie atrasa de pachetele de tigari. Ne dorim sa nu mai fie asa de atractive, mai ales pentru copii”, adauga medicul Magda Ciobanu.

Pentru ca numarul fumatorilor sa scada, oficialii Comisiei Europene mai recomanda si cresterea preturilor la tigari (pana la cinci euro pe pachet).

sursa: EvZ

EFECT

Fumatorii vor prefera tigarile contrafacute

Reprezentantii industriei tutunului se declara indignati de noua initiativa a ministrului sanatatii. Acestia sustin ca, desi propunerea legislativa a fost lansata spre dezbatere publica, nimeni nu i-a chemat pana acum la consultari.

„Suntem de acord ca trebuie sa-i informam pe consumatori asupra riscurilor la care se expun, dar asta nu inseamna ca vrem sa-i umilim. Pictogramele pe care vor reprezentantii Ministerului Sanatatii sa le vada pe pachetele de tigarete degradeaza atat imaginea producatorilor, cat si pe cea a consumatorilor”, ne-a declarat Gilda Lazar, director Corporate Affairs la JTI Romania.

Conform ordinului initiat de Eugen Nicolaescu, obligativitatea marcarii pachetelor cu pictograme ar trebui sa intre in vigoare la doar cateva luni dupa aplicarea noilor avertismente de pe pachetele de tigarete. Acestea, obligatorii de la 1 ianuarie 2007, vor ocupa 30% din suprafata primei fete a pachetului si 20% din cea de-a doua.

Integral in EvZ