Daca pana acum amenda pentru infiintarea unei plantatii mai mari de 0,1 hectare sau extinderea peste aceasta limita a celor existente, fara autorizatie de plantare, era de cel putin 8 milioane lei vechi, in curand aceasta va fi de cel putin 20 milioane lei vechi. Aceasta decizie a fost luata in sedinta de miercuri de la Guvern.

„Am aliniat aceasta lege la cerintele europene. Este vorba de unele precizari care provin din Regulamentul de reforma al vinului din UE, precizari privind Registrul vinului si carnetul de viticultor si astfel am aliniat legislatia la legislatia europeana”, a declarat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.

Si alte amenzi au fost majorate.

Astfel, limitele maxime ale amenzilor cresc de la 250 milioane lei vechi la 1 miliard lei vechi pentru imbutelierea vinurilor DOC (vinuri cu denumire de origine controlata) in afara arealului delimitat, pentru punerea in consum si comercializarea unor vinuri si a altor produse obtinute din must sau vin, care nu corespund caracteristicilor calitative si de compozitie.

Aceleasi amenzi se aplica si pentru pentru livrarea sau comercializarea vinurilor DOC fara aplicarea insemnelor de certificare a calitatii sau pentru vanzarea in spatii neautorizate a vinului de masa varsat.

O alta noutate in legislatia din domeniu o reprezinta introducerea carnetului de viticultor, unde producatorii de struguri pentru vin au obligatia de a tine evidenta productiei si a modului de valorificare a acesteia. Modelul carnetului de viticultor se aproba prin ordin al ministrului Agriculturii.

Tot prin ordin al ministrului Agriculturii se aproba si lista soiurilor de vita de vie admise in cultura pentru fiecare regiune viticola, podgorie, centru viticol si directie de productie, pe baza propunerilor facute de Oficiul National al Viei si Vinului impreuna cu Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si asociatiile de producatori.