Compania de electricitate Enel a anuntat joi obtinerea unor venituri de 28,62 miliarde de euro in intervalul ianuarie-septembrie 2006, in crestere cu 17% fata de perioada similara a anului 2005. Enel, care detine mai multe filiale Electrica, pune cresterea pe seama dezvoltarii operatiunilor de distributie de electricitate in afara Italiei, inclusiv pe piata romaneasca.

Enel a raportat un profit inainte de deducerea dobanzilor, a impozitelor, a deprecierii si a amortizarii (EBITDA) de 6,26 miliarde euro, in crestere cu 4,3% fata de nivelul inregistrat in periada similara a anului trecut.

EBITDA realizat de Enel pe pietele internationale, excluzand Italia, a crescut cu 80,9%, la 617 milioane de euro.

Operatiunile internationale ale Enel au crescut ca urmare a contributiei companiilor electrice de distributie din Romania, a companiei Slovenske Elektrarne si a investitiilor in compania ruseasca de electricitate RusEnergoSbyt.

Vinzarile de energie electrica ale Enel in strainatate aproape s-au dublat, crescand de la 5.6 TWh la 10 TWh (+78,1%), in timp ce distributia de energie electrica a crescut de la 6.6 TWh la 9.3 TWh (+40.5%).

Energia produsa in statiile Enel din afara Italiei au atins 18.5 TWh, o crestere de 8.3 TWh (dintre care 6.3 TWh produse in centrale nucleare si 2.2 TWh in hidrocentrale, comparative cu o oarecare mica in distributia termica si din alte surse), datorate in mare masura companiei Slovenske Elektrarne.

Grupul italian a preluat in ultimii doi ani filialele Electrica Banat si Electrica Dobrogea, si a fost desemnat, la inceputul lunii iunie, castigatorul pentru preluarea participatiei majoritare la Electrica Muntenia Sud, in urma unei tranzactii de 820 milioane euro.