Fundatia DaKINO va organiza in perioada 23-26 noiembrie 2006 la Bucuresti cea de-a XVI-a editie a Festivalului International de Film DaKINO.

Anul acesta Festivalul va fi gazduit de Complexul Auditorium-Muzeul National de Arta al Romaniei si de Cinema Scala, si asa dupa cum si-a obisnuit deja publicul, va avea doua sectiuni: fictiune si documentar. Conform regulamentului, filmele de la sectiunea fictiune nu pot depasi 30 de minute, in timp ce documentarele, pentru a intruni normele unui scurtmetraj, nu vor depasi 50 de minute.

Juriul de preselectie, alcatuit din Cristina Corciovescu - membra a Uniunii Cineastilor din Romania si a FIPRESCI (Fed. Internationale de la Presse Cinematographique) si din Magda Mihailescu - membra a FIPRESCI si detinatoare a rubricii de cinema a ziarului Gandul, si-a incheiat misiunea.

Pentru preselectie s-au inscris aproximativ 350 de scurtmetraje din peste 34 de tari. La finalul jurizarii etapei de preselectie s-au calificat pentru competitie aproape 100 de filme, dintre care 20 sunt productii romanesti.

Misiunea juriului de preselectie a fost pusa in dificultate si de faptul ca multe dintre productii sunt deja castigatoare la festivaluri internationale de renume, recent incheiate: Cannes, Venezia, Clermont-Ferrand, Biarritz, Cinema du Reel, Oberhausen etc. Romania a fost reprezentata la cea de-a XVI-a preselectie DaKINO prin 60 de scurtmetraje.

DaKINO XVI nu se dezice nici anul acesta si pregateste romanilor cinefili o serie de surprize in cadrul sectiunii de programe paralele. Echipa Festivalului nu doreste sa dezvaluie toate momentele cinematografice inca, pentru a pastra aura de inedit, insa va deconspira cateva dintre acestea pentru a va retine interesul.

Editia 2006 va aduce in prim plan unul dintre cele mai premiate filme ale anului, marele premiu al Festivalului de Film Independent de la Roma - SELF MEDICATED, in regia lui Monty LAPICA. Aceasta productie are la activ, pana in prezent, aproximativ 35 de premii la festivaluri internationale.

Filmul, inspirat din fapte reale, este povestea unui tanar de 17 ani, incapabil sa treaca peste pierderea neasteptata a tatalui sau, care se indreapta spre o criza de negare, ura de sine si entropie emotionala. Odinioara un elev talentat, Andrew Eriksen aluneca incet, dar sigur, spre o auto-distrugere provocata de droguri.

Plin de resentimente fata de mama sa (Diane Venora) pentru propria ei dependenta de droguri, Andrew se indeparteaza de ea in momentele in care au nevoie mai mult ca oricand unul de celalalt. Solutia mamei sale este sa angajeze o companie privata ce rapeste adolescenti cu probleme si ii plaseaza intr-o institutie psihiatrica restrictiva si corupta.

Dupa ce devine subiectul abuzurilor fizice si emotionale ale programului, Andrew realizeaza ca singura cale de a se impaca cu moartea tatalui sau este sa-si infrunte mai intai proprii demoni.

De asemenea, Festivalul International de Film DaKINO a reusit sa obtina pentru publicul sau, filmul desemnat ca «cel mai bun documentar» de Festivalul International de Film de la Karlovy Vary, editia 2006. Este vorba despre LIFE IN LOOPS, in regia lui Timo NOVOTNY. Talentatul regizor a acceptat invitatia organizatorilor si va face parte din juriul de documentar al Festivalului.

Artistul multimedia Timo NOVOTNY isi prezinta noul proiect ca un film experimental, documentar-muzical, construit ca remix al apreciatului film Megacities (1997), un rafinat eseu vizual despre viata ascunsa a catorva metropole din lume, produs de cunoscutul documentarist austriac Michael Glawogger.

Novotny completeaza 30 % din filmul original (re-editat), cu 70 % material nou, in care mixeaza secvente originale nefolosite de Glawogger cu propriile sale secvente (filmate de cameramanul lui Megacities, Wolfgang Thaler in Tokyo). Alaturi de metropola japoneza, Life in Loops calatoreste prin Mexico City, New York, Moscova si Bombay.

Combinatia fascinanta de imagine si coloana sonora pe masura semnata Sofa Surfers, poarta privitorul intr-o aventura audiovizuala de-a lungul continentelor.

Un alt moment special pregatit de DaKINO este cel mai nou film produs de Wim WENDERS. The House is Burning, in regia lui Holger ERNST, a fost prezentat anul acesta si in cadrul Festivalului de la Cannes, in afara competitiei. Filmul ilustreaza povestea unui grup de adolescenti dintr-o suburbie trista care se lupta sa-si gaseasca drumul intr-o lume cu prea putine optiuni.

Mike (Joe Petrilla) urmeaza sa se inroleze in armata, urmandu-si tatal si, in consecinta, plecand in razboi. Ultima sa zi in preajma familiei si prietenilor se transforma intr-un razboi al emotiilor. Prietena sa, Valerie (Nicole Vicius), furioasa pe el pentru decizia luata, il respinge inainte de plecare - si il inseala.

Prietenul sau, Phil (Robin Taylor), un traficant marunt de droguri, asteapta sa dea marea lovitura. Terry (Julianne Michelle) incearca sa intre in lumea corporatista pentru care este nepregatita, si intelege deja coruptia pe care sistemul o cere de la ea. Steve (Harley Adams) cauta o arma, pentru a se razbuna mortal pe tatal sau abuziv.

Pe masura ce povestea se deruleaza, frustrarea erupe intr-o noapte de violenta zdrobitoare, auto-distrugere si redescoperire.

Festivalul DaKINO va fi onorat de prezenta producatoarei acestui film - Katja SIEGEL.

« Festivalul International de Film DaKINO NU este un Festival al blockbusterelor, ceea ce se urmareste prin DaKINO nu este succesul de box-office, ci prezentarea mesajului cinematic in forma sa cea mai pura, nealterata. Daca Festivalul ar fi o persoana, cuvantul care i-ar descrie cel mai bine avatarul ar fi “original”.» - Dan CHISU, presedintele Fundatiei DaKINO.