"Curentul" a sesizat de zeci de ori modul defectuos in care functioneaza Corpul Expertilor Contabili si Contabili Autorizati din Romania (CECCAR). Pana acum insa, desi ilegalitatile din cadrul CECCAR pot bloca sistemul judiciar, nici o autoritate a statului nu a intreprins nici o masura concreta pentru a obliga casta expertilor sa respecte spiritul si litera legii.

Din aceasta cauza, probabil incurajati de lipsa de reactie a autoritatilor, expertii continua sa forteze legea. Si, culmea, multi dintre acestia o fac pe bani publici. Un exemplu recent l-a constituit expertiza in deja celebrul dosar al "Termopanelor din Zambaccian", lucrare ale carei costuri estimative sunt de aproximativ 70.000 euro.

Suma platita din buzunarul contribuabililor in cazul Zambaccian, doar pentru a-i "numara" termopanele ex-premierului, reprezinta doar unul dintre zecile de cazuri "marunte" in care banul public este incasat cu usurinta de expertii contabili si judiciari.

"Curentul" va prezinta astazi, in exclusivitate, documente incendiare care demonstreaza modul in care inteleg sa-si faca meseria anumiti experti contabili si onorariile colosale pe care le incaseaza pentru anumite lucrari lipsite de substanta.

Documente oficiale arata ca in celebrul dosar "Electrica Banat", expertul contabil Coman Lucica (CECCAR - Filiala Teleorman), angajat de Electrica Serv SA pe baza unui contract de consultanta si desemnat de procurorii Sectiei Teritoriale Anticoruptie Timisoara pentru a efectua un audit si o expertiza extrajudiciara in cauza mentionata, a pretins de la compania de intretinere si servicii

energetice un onorariu de aproximativ 2.500.000 de euro . Aceasta suma reprezinta aproape jumatate din prejudiciul invocat de anchetatori in dosarul respectiv si a fost incasata pentru o prestatie de... 1,5 pagini. Suma colosala ceruta de expertul CECCAR Coman Lucica a starnit reactia vehementa a conducerii Electrica Serv SA .

Pe langa faptul ca Electrica Serv SA a contestat cuantumul onorariilor cerute de Coman Lucica, compania acuza expertul ca, "depasindu-si atributiile contractuale, acesta a elaborat asa-zise expertize in sprijinul si la ordinul unor procurori DNA, care sunt superficiale si au indus in eroare atat pe procurori, cat si conducerea societatii si care acum sunt contestate de alti experti in cauza".

De subliniat faptul ca numele expertului CECCAR Coman Lucica a aparut si intr-un alt dosar, in speta Dacia Felix-Eurom Bank, dar si in alte dosare de rasunet.

Conform unei plangeri penale depuse la Ministerul Public de directorul general al SC Electrica Serv SA, Constantin Oprea, expertul CECCAR Coman Lucica (filiala Teleorman; nr. carnet 7244) a fost reclamat de "umflarea" nejustificata a facturilor pentru un asa-zis serviciu de expertiza contabila prestat. Dar sa vedem despre ce este vorba.

Datele oficiale arata ca acelasi expert contabil a fost desemnat de PNA (actual DNA) sa realizeze expertiza in dosarul Electrica Banat. Surprinzator, la un moment dat, intre Coman Lucica si SC Electrica Serv SA a fost semnat si un contract de consultanta care avea incluse activitati de natura competentei expertului contabil CECCAR.

La inceputul acestui an (februarie 206), expertul Coman Lucica a fost reclamat de Electrica Serv SA atat la Ministerul Public, cat si la CECCAR, ca de savarsirea infractiunilor de fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual si uz de fals.

Motivele: expertul a pretins, ilegal, onorarii nejustificate si, "depasindu-si atributiile contractuale, a elaborat asa-zise expertize, in sprijinul si la ordinul unor procurori DNA, care sunt superficiale si au indus in eroare atat pe procurori, cat si conducerea societatii si care acum sunt contestate de alti experti in cauza".

Desi a fost acuzat de "iresponsabilitate" de catre Eletrica Serv SA, pe motiv ca societatea de stat s-a constituit parte civila intr-un dosar penal care are la baza un prejudiciu gresit determinat (si, se pare, fictiv) de Coman Lucica, expertul a pretins de la compania de intretinere si servicii energetice un onorariu de aproximativ 2.500.000 euro - suma care reprezinta aproape jumatate din

prejudiciul invocat de anchetatori in dosarul respectiv - pentru o prestatie de... 1,5 pagini.

Evidentele arata ca expertul CECCAR a pretins de la Electrica Serv SA, pentru "prestatia" efectuata in baza contractului de consultanta parafat cu respectiva societate, un onorariu in suma de... 77.301.384.000 lei vechi. Tinand cont de calitatea lucrarii intocmite de expert, Electrica Serv SA a refuzat sa plateasca prestatia expertului CECCAR.

Motivatia a fost aceea ca nu se justifica plata, tinand cont ca expertul "nu justifica activitatea pretinsa a fi prestata" - in fapt "o lucrare care are cateva fraze concluzive, insirate pe o pagina si jumatate dactilografiate si avand anexate documente contabile care apartin Electrica Serv SA" si a carei achitare ar reprezenta o grava incalcare a legii.

Integral in Curentul