Evenimentul Zilei considera ca decizia Comisiei Europene de a restrictiona exporturile de alimente din Romania nu-i va afecta pe producatorii romani, care se adreseaza aproape exclusiv pietei interne. Cronica Romana evidentiaza, insa, ca procesatorii de lapte se vor confrunta cu o situatie paradoxala.

Restrictiile de export in UE, inutile

Decizia Comisiei Europene de a restrictiona exporturile de alimente din Romania, pana cand stocurile formate inainte de 1 ianuarie 2007 vor fi epuizate, nu-i va afecta pe producatorii romani, care se adreseaza aproape exclusiv pietei interne.

Din contra, cei care vor fi afectati de noile reglementari sunt importatorii din Statele Unite si Asia, care fac stocuri in Romania si vand apoi pe piata unica.

Potrivit unei rezolutii adoptate miercuri de executivul comunitar, Romania si Bulgaria nu vor avea dreptul sa exporte, in statele membre ale Uniunii Europene, produse de origine animala (carne, oua, lapte) care au fost procesate inainte de data intrarii oficiale a celor doua tari pe piata unica.

Motivul? Respectivele categorii de produse nu intrunesc standardele veterinare si sanitare impuse de UE. Singura solutie pentru producatorii autohtoni ar fi comercializarea produselor pe piata locala pana cand stocurile vor fi epuizate.

Integral in EVZ

Nu e loc de porc

Daca in privinta interzicerii exportului de porcii vii si carnea de porc proaspata decizia este de inteles din cauza existentei pestei porcine clasice pe teritoriul Romaniei, in schimb procesatorii de lapte se confrunta cu o situatie paradoxala.

Desi acestia se afla la standarde europene si ar putea participa pe piata comunitara, materia prima a acestora nu intruneste calitatile pentru a fi exportata. Conform deciziei, aceste centre mai pot primi lapte necorespunzator standardelor UE pana in 30 iunie 2008, dar il vor putea comercializa doar pe piata proprie, produsele rezultate fiind si ele marcate cu o eticheta specifica.

Integral in Cronica Romana