Societatea Nationala a Lignitului Oltenia nu a recuperat, pana la aceasta ora, niciun leu din prejudiciul stabilit de procurori in stufoasele dosare ale "stramutatilor de lux", iar conducerea societatii spune ca asteapta o sentinta definitiva a instantei in acest caz.

In acest dosar au fost trimisi in judecata de catre procurorii anticoruptie si Ionel Mantog, fost secretar de stat in MEC, si Ion Vulpe, fost director al SNLO, care nu numai ca nu au platit nimic pentru vilele de lux construite partial pe banii societatii, ci isi pastreaza si functiile caldute in cadrul societatii pe care au spoliat-o, conform anchetatorilor.

Vile de lux pe banii statului

Scandalul stramutatilor de lux a starnit multe valuri, in momentul descoperirii, de catre presa, a faptului ca mai multe persoane cu functii de raspundere din cadrul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia si-au construit vile impozante pe banii societatii ale carei interese ar fi trebuit sa le apere.

Cazul a a intrat, pe rand, in atentia politistilor, procurorilor si a Departamentului National Anticoruptie, iar o parte dintre beneficiarii statutului de "stramutat" au fost trimisi in instanta. Povestea este simpla si aducatoare de beneficii importante pentru cei care au stiut sa profite de functiile detinute sau de cunostinte.

Astfel, folosind o informatie de ordin intern, sefi din cadrul SNLO sau diverse persoane cu functii au beneficiat de vile, majoritatea construite in cartierul Primaverii din Targu Jiu, pe banii societatii, devenind peste noapte stramutati.

In anul 2003, in cadrul Consiliului de Administratie al SNLO, din care faceau parte si cativa dintre viitorii stramutati de lux, s-a luat decizia sa se avanseze cu lucrarile de excavatie din minerit. In schimb, persoanele ale caror case erau "pe linia" buldozerului ar fi urmat sa primeasca despagubiri substantiale.

Si, pentru ca tot stiau de ce se va intampla, diversi directori din cadrul SNLO, lideri de sindicat sau apropiati ai acestora au cumparat mai multe case care urmau sa fie demolate, pentru sume de doar cateva zeci de milioane de lei. In scurt timp, au schimbat cocioabele cumparate pe vile construite de Societatea Nationala a Lignitului "Oltenia" in Targu Jiu.

Suma platita includea despagubiri atat pentru suprafata construibila detinuta de stramutat, cat si pentru trauma suferita de cel dezradacinat. In total, despagubirile au ajuns la miliarde de lei, chiar daca proprietatea era cumparata doar de o luna.

S-au facut negocieri "la sange", astfel incat sa se obtina pretul cel mai bun, banii fiind din buzunarul larg al statului. Asa au aparut, in mare parte pe banii statului, vilele cochete din cartierul Primaverii.

Afacerea a suscitat imediat interesul unor nume cu greutate din Gorj, care au cumparat rapid de la sateni, fara sa le explice motivul interesului subit, diverse casute: Ion Calinoiu - presedintele Consiliului Judetean Gorj la acea data, fostul director al CNLO, Ion Vulpe, fostul director de Resurse Umane din cadrul SNLO la acea data, Ionel Mantog, Petre Ceausescu, directorul EM Jilt la acea data

(una dintre exploatarile miniere care isi extindea lucrarile), fiul contabilului-sef al EM Jilt si multi altii.

Trimisi in judecata

Data fiind gravitatea faptelor, o parte a persoanelor implicate in acest scandal de rasunet au fost cercetate de catre Departamentul National Anticoruptie, dosarul fiind trimis in instanta. In aceasta situatie se afla si fostul secretar de stat din Ministerul Economiei si Comertului, Ionel Mantog, precum si fostul director general al SNLO, Ion Vulpe.

Procurorii anticoruptie vorbesc, doar in cazul celor doi, despre un prejudiciu de aproape noua miliarde de lei vechi, in sarcina acestora retinandu-se comiterea de infractiuni asimilate celor de coruptie, efectuarea de operatiuni financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, abuz in serviciu contra intereselor publice

in forma calificata, fals in declaratii si fals sub inscrisuri sub semnatura privata.

Practic, s-a stabilit ca Mantog si Vulpe, dupa acelasi procedeu ca alti sefi din cadrul SNLO, cunoscand zonele in care urmau sa se extinda lucrarile pentru exploatari, cumparau case taranesti foarte ieftine in acele zone, dupa care erau expropriati de companie la preturi mult mai mari.

"Practica invinuitilor de a beneficia de foloase necuvenite prin reconstructiile efectuate se realiza dupa urmatorul scenariu: identificau in preliminarul activitatii de productie sau in perimetrul de locuinta persoanele care urmau a fi afectate de exploatarile miniere, dupa care trimiteau subordonati pentru a-i convinge pe acestia sa vanda, spunandu-le persoanelor afectate fie ca exploatarea nu

va ajunge niciodata sa le afecteze gospodaria, fie ca i se vor plati sume de bani tardiv si mai mici decat cele platite de inculpati. In acest mod convingeau persoanele sa vanda, iar in scurt timp incheiau conventiile de schimb cu exploatarile miniere, in virtutea carora le erau reconstruite vile de lux in municipiul Targu Jiu, din banii CNLO", se arata in comunicatul oficial al DNA.

Dosarul celor doi a fost trimis spre judecare catre Tribunalul Gorj, care urmeaza sa dea o sentinta in acest caz. In schimb, liderul sindicatelor miniere din Oltenia, Marin Condescu, a scapat in acest dosar, procurorii stabilind ca acesta nu a fost angajat al SNLO.

Integral in Romania Libera