Locuitorii din Osetia de Sud, regiune separatista georgiana sustinuta de Rusia, sunt chemati, duminica, sa se pronunte prin referendum, asupra independentei zonei, in ciuda criticilor internationale, transmite AFP.

Birourile de vot s-au deschis la ora locala 8.00 (7.00, ora Romaniei) si, pana la ora locala 20.00, aproximativ 55 000 de oseti sunt asteptati la urne pentru a se pronunta asupra statutului regiunii. Pentru validarea plebiscitului este necesara o prezenta la urne de 50%, plus un alegator.

Aceasta s-a separat unilateral de Georgia, in urma unui conflict din 1992 si doreste sa se integreze in Federatia Rusa. Teritoriul este, de mult timp, motiv de conflict intre Moscova si Tbilisi.

In paralel, au loc si alegerile prezidentiale, favorit fiind actualul lider Eduard Kokoiti.

Georgia a anuntat, deja, ca nu va recunoaste acest referendum, pe care l-a catalogat drept "o provocare".

Statele Unite, Uniunea Europeana si NATO au denuntat, la randul lor, organizarea referendumului, apreciind ca acesta risca sa genereze o escaladare a violentelor in regiune.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a criticat organizarea referendumului si a cerut sprijinul ferm al comunitatii internationale pentru ca Osetia de Sud sa fie integrata Georgiei.

Referendumul are loc pe fondul unei crize ruso-georgiene, dupa ce patru ofiteri rusi acuzati de spionaj au fost arestati, luna trecuta, in Georgia.