Alte 7.200 de dosare stocate in arhiva serviciilor secrete ale fostului regim comunist din Bulgaria au fost facute publice, luni, de autoritatile de la Sofia. Copiile documentelor au fost stocate pe suport electronice si vor fi accesibile cetatenilor, relateaza agentia de presa Novinite.

Documentele vor fi accesibile cercetatorilor si publicului larg in bibliotecile arhivelor statului, care cuprind materiale din perioada 1944-1990, atunci cand puterea era detinuta de regimul comunist.

In luna mai a acestui an a avut loc, pentru prima oara, procesul declasificarii dosarelor. Autoritatile de la Sofia au anuntat atunci ca 500 de dosare nu mai sunt de gasit. Celelalte aproximativ doua milioane de rapoarte, aflate in arhiva Serviciului pentru Siguranta Statului, urmeaza sa fie facute publice in urmatoarea perioada.

Potrivit legilor in vigoare, in Bulgaria toate documentele din arhiva fostului Serviciu pentru Siguranta Statului pot fi declasificate doar cu aprobarea ministrului de Interne.

In 1994, parlamentul bulgar a emis o lege conform careia dosarele din perioada comunista nu vor fi considerate secrete de stat. Primul guvern anti-comunist a infiintat intre anii1997 - 2002 o comisie de ancheta pentru verificarea principalilor oameni din stat si a inceput procesul de desecretizare a dosarelor comuniste.